Miljöpartiet säger nej till att slopa den så kallade straffrabatten för unga, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
– Miljöpartiet ser ju, i likhet med exempelvis remissinstanser som Kriminalvården, Säpo och Brottsförebyggande rådet, att det här förslaget innebär stora risker, och vi vill därför inte att man går vidare med det, säger partiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till SR.
I de remissinstanser Rasmus Ling hänvisar till ingår bland andra Åklagarmyndigheten och Justitieombudsmannen, som båda säger nej till reformen. Enligt dem skulle en slopad straffrabatt bli dyr för staten samtidigt som den saknar stöd i forskningen, rapporterar Sveriges Radio.
”Ökar risken att man får en kriminell identitet”
MP anser att längre fängelsestraff för unga ökar risken för en kriminell identitet, ett utvidgat kriminellt kontaktnät och radikalisering.
– Riskerna med det här förslaget är att fler unga kommer att dömas till fängelsestraff allt längre. Det ökar risken för att man får en kriminell identitet, att man får ett utvidgat kriminellt kontaktnät, och risken för radikalisering är också något som remissinstanserna har pekat på, säger Rasmus Ling till SR.
Spricka i regeringen
Därmed har en spricka uppstått inom regeringen – Socialdemokraterna gick till val på slopad straffrabatt, och justitieminister Morgan Johansson (S) har för avsikt att lägga en sådan proposition.
Han öppnar dock för dialog med andra partier om förslagets omfattning, och säger att det kan bli aktuellt med avgränsningar.
Moderaterna är kritiska
Det största oppositionspartiet, Moderaterna, är mycket kritiska mot att regeringen inte kan enas kring frågan om straffrabatt för unga. Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, poängterar att straffrabatten gäller personer som är 18-21 år.
– Det är myndiga och vuxna personer. Jag tycker att det är beklagligt att regeringen inte kan samla ihop sig och hitta en linje och göra det som justitieministern har sagt att han ska göra. Regeringen måste ta sig samman, säger han till SVT Nyheter.
Det finns flera remissinstanser som riktat kritik mot det här förslaget, varför ska man inte lyssna på dem?
– Jag tycker att man ska lyssna till remissinstanser men det är ytterst vi politiker som ska väga ihop det och fatta ett beslut. Det finns ju remissinstanser som går åt andra hållet också och som välkomnar den här förändringen, säger han och fortsätter:
– Blir man utsatt för ett allvarligt brott ska man få upprättelse genom att gärningsmannen får ett kännbart straff. Vad vi talar om är personer som är myndiga och begår allvarliga brott, kanske upprepade gånger, och jag kan inte försvara att de ska få straffrabatt, kanske en mängrabatt och därtill villkorlig frigivning.
Morgan Johansson: Vi går vidare
Morgan Johansson uppger att han, trots Miljöpartiets nej, kommer gå vidare med förslaget. Däremot utesluter han inte eftergifter till partiet.
– Det finns ett behov av att gå i den här riktningen. Sedan var vi landar i slutändan, om det ska finnas olika typer av begränsningar, det får vi återkomma till. Men vi har en situation där vi har 20-åringar som begår väldigt råa mord. Rättsväsendet måste ha möjlighet att hantera den här situationen, säger han till SVT Nyheter.
Om ni går vidare kör ni över er regeringspartner, är det önskvärt?
– Jag vet inte hur Miljöpartiet har låst sig i det här, det är en diskussion vi får ha med dem. Beredningen pågår i regeringskansliet och vi har tagit emot de synpunkter som finns. Men man ska också komma ihåg att statsministern har varit bestämd i att vi ska gå i den här riktningen.
Morgan Johansson om remissinstansernas kritik
Tunga remissinstanser dömer ut det här förslaget, varför ska ni då gå vidare?
– Det remissinstanserna framför allt är kritiska mot är bredden i förslaget, att det i praktiken ska omfatta alla brott och att det saknas begränsningar. För mig är det viktigt att man kan komma åt den här grova organiserade kriminaliteten, säger Morgan Johansson och fortsätter:
– Redan när man är 18, 19, 20 år kan man vara ganska långt inne i en sådan grov kriminalitet och då måste vi ha bättre verktyg för att klara av det. Sedan finns det olika sätt att avgränsa det här på, jag tror att vi kommer komma överens till slut.