Regeringen vill ge kommunala skolor större del av skolpengen

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner ska kunna ge en större skolpeng till kommunala skolor än till friskolor, föreslår regeringen.

– Vi måste göra upp med marknadsskolan och dess avarter, säger statsminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fördelningen av skolpeng mellan kommunala skolor och friskolor ska förändras till de kommunala skolornas fördel.

Kommunala skolor ska få mer pengar eftersom de tar ett större ansvar, exempelvis måste de kunna erbjuda undervisning i hemmet och erbjuda en skolplats till barn som går i friskolor om en friskola skulle lägga ner.

– Vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, säger statsminister Magdalena Andersson och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff.

”Ett varnande exempel”

Dagens skolsystem har enligt regeringen skapat en större segregation och en orättvis resursfördelning där kommunala skolor inte får betalt för det ansvar som de tar.

– En kommun kan inte välja ta emot elever som är mest fördelaktig ur ekonomisk synvinkel. Kommunala skolor måste se till att kunna ta emot alla barn, säger Lina Axelsson Kihlbom på pressträffen.

– Svensk skola har blivit ett varnande exempel som andra länder inte vill ta efter, säger statsminister Magdalena Andersson.

Lärarnas riksförbund: Löser inte problemet

Förslaget innebär att kommunerna ska få göra avdrag på det grundbelopp per elev som friskolorna får. Avdraget ska baseras på det ansvar friskolan har i förhållande till de kommunala skolorna. Hur stort avdraget kan bli i kronor är i dag oklart. Tanken är att Skolverket ska ta fram riktlinjer som kommunerna ska följa när de beräknar avdraget.

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2022 och tillämpas för kalenderåret 2024.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, menar att regeringens förslag är ett steg på vägen, men att men att man inte kommer år problemet med den nationella likvärdigheten eftersom kommunerna satsar olika mycket på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.