En ny rapport som SVT tagit del av visar att 78 procent av alla ansökningar om ny vindkraft på land stoppas av kommunala veton.
En siffra som oroar miljöminister Annika Strandhäll. Hon säger att en av hennes högsta prioriteringar är att se till att Sverige ska kunna förse den gröna industriella revolutionen med el.
Regeringen har nu fattat beslut om att snabbutreda en ekonomisk kompensation till kommuner som säger ja till ny vindkraft.
- Det borde komma pengar till de kommuner som bygger vindkraftverk och jag kommer tillsätta en snabbutredning om förslag om ekonomiska incitament till kommuner och lokalsamhällen, säger Strandhäll till SVT Nyheter.
”Hoppas det underlättar”
Flera prognoser visar att det finns behov av att fördubbla Sveriges elproduktionen under de närmaste 20 åren. Enligt Svenska Kraftnäts scenarier behövs mångdubbelt mer vindkraft om vi skall klara omställningen, oavsett vad som händer med kärnkraften.
Industrierna i norr har tydligt uttryckt att det är vindkraft man vill ha – det är i dag den billigaste gröna elen, och den som går snabbast att bygga ut.
Om ny vindkraft för ofta stoppas av kommuner, eller försvaret, hotas därför både industrisatsningar och klimatmål.
I Norge och Finland, som satsar på att snabbt bygga ut vindkraften, finns en ekonomisk kompensation till kommunerna.
Branschorganisationen Svensk Vindenergi har förordat att den fastighetsskatt som läggs på vindkraft och annan energiproduktion borde gå till kommunen. Miljöministern avvisar inte den idén, men vill inte säga vilken kompensation hon tycker är mest lämplig.
- Utredningen får titta på detaljerna. Men det handlar om ekonomisk kompensation till kommuner och jag hoppas att det tillsammans med vårt tidigare förslag om snabbare processer för vindkraftsetableringar kommer att underlätta, säger Strandhäll till SVT Nyheter.