På fredagen hade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) en presskonferens där förslag presenterades för att stärka skyddet för vittnen och för att fler brott ska klaras upp.
– Huvudförslaget är att Sverige inför ett system med kronvittnessystem, säger Morgan Johansson.
I maj 2021 lade regeringens egen utredare fram förslaget som nu regeringen går vidare med i en lagrådsremiss.
– Redan i dag kan man sätta ner straff för eget brott. Det vi gör nu är att om man berättar vad någon annan gjort, kan man få strafflindring. Det här är en ordning som finns i Norge och Danmark, säger Johansson.
Ingen garanti
En brottsmisstänkt ska däremot inte kunna förhandla med åklagaren om åtalsfrihet, något man ibland ser i amerikanska filmer. Åklagaren ska lämna ett påföljdsförslag till rätten, men det är domstolen som till sist avgör om det blir straffreduktion.
Därmed saknas garantier för att kronvittnet får straffreduktion. Åklagarmyndigheten har i ett yttrande bedömt att det krävs mer förutsägbarhet för att ett kronvittne ska våga lämna uppgifter om brott som andra begått.
Övergrepp i rättssak
Ett annat lagförslag som nu läggs fram handlar om straffskärpningar för övergrepp i rättssak, vilket oftast handlar om hot mot vittnen.
Minimistraffet för övergrepp i rättssak av normalgrad ska höjas från 14 dagar till sex månader. Regeringen föreslår också att övergrepp i rättssak ska betraktas som grovt om gärningen innefattat hot som förstärkts med hjälp av vapen, sprängämne eller genom anspelning på våldskapital.
Sekretess på kontaktuppgifter
Ett annat förslag för att skydda vittnen bättre är en bestämmelse som innebär att sekretess gäller i en domstol i brottmål för olika typer av kontaktuppgifter till målsägande, vittne eller anhörig.
Förslagen som regeringen presenterar omfattar flera punkter i deras program med 34 punkter mot gängkriminaliteten som lades fram hösten 2019.