Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill kriminalisera oskuldskontroller

Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna tar nu nästa steg för att kriminalisera oskuldskontroller.

För den som utför en kontroll eller ingrepp kan straffet bli fängelse i högst ett år.

I förra veckan beslutade regeringen om en lagrådsremiss som innebär att oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp kriminaliseras.

– Det här är luckor i lagstiftningen som vi tycker är viktiga att täppa till, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Den som utför en oskuldskontroll eller ett oskuldsingrepp föreslås kunna dömas till fängelse i högst ett år och den som utfärdar ett oskuldsintyg ska kunna straffas med böter eller fängelse i högst sex månader.

Kontrollerna görs trots att det inte är möjligt att fastställa om en flicka eller kvinna har haft samlag utifrån en medicinsk undersökning. Men konsekvenserna av dessa ”undersökningar” kan bli stora.

Tidöpartierna anser att man ska kunna dömas även om det finns ett samtycke från flickan eller kvinnan. De bedömer att risken är stor att flickan eller kvinnan har gått med på det på grund av rädsla eller oro för konsekvenserna av att säga nej.

Stort mörkertal

Kontrollerna kan genomföras till exempel inför ett äktenskap. De utförs av sjukvårdspersonal, släktingar, religiösa ledare eller andra med särskild ställning inom den egna gruppen. Övergreppen kan ske i Sverige, men även i samband med besök i utlandet.

Hur många kontroller och ingrepp som görs är inte känt. Regeringen bedömer att mörkertalet kan vara stort.

Dessutom vill regeringen skärpa lagstiftningen kring barnäktenskap genom att göra det brottsligt att inte berätta om att ett tvångs- eller barnäktenskap ska äga rum. Det skulle till exempel omfatta bröllopsgäster.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.