Foto: TT

Kritiken mot regeringen: ”Går utländska ärenden”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill slopa det kommunala vetot när det gäller utbyggnaden av vindkraft. Detta skulle få fler att investera i energikällan, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) . Men förslaget möts av hård kritik hos bland annat Moderaterna i Gävle.

– Regeringen har lyssant på en vindkraftslobby som går utländska ärenden, säger kommunalrådet William Elofsson (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har nu tillsatt en utredning för att reda ut hur ett avskaffande av kommunernas rätt att säga nej till vindkraftverk skulle fungera.

– Det kommunala vetot har varit en osäkerhetsfaktor som kunnat inträffa när som helst i processen. Det skapar en osäkerhet som missgynnar vindkraftsutbyggnaden i Sverige, och det tycker vi är olyckligt, säger han till SVT Nyheter. säger Per Bolund.

Enligt Bolund har mer än 400 olika vindkraft stoppats runt om i landet på grund av att kommunen lagt veto, vilket skapar en stor osäkerhet bland de som vill investera i energikällan.

– Ska vi nå ett 100 procent förnybart elproduktionssystem, då måste vi ta bort sådana hinder, säger Per Bolund.

Kommunernas inflytande ska ses över

Enligt finansmarknadsministern skulle ändringen inte påverka kommunernas självbestämmande och planmonopol.  Utredningen ska se om det går att utöka det kommunala inflytandet på ett annat sätt än genom vetoformen.

– Kommunerna kommer ha möjlighet att ha en dialog med den som ska bygga och kunna föreslå en annan placering eller utformning.

Stark kritik

Men frågan är omtvistad. Kritiska röster har bland annat höjts hos Moderaterna i Gävle kommun. Kommunalrådet William Elofsson (M) uppger att regeringens förslag spelar vindkraftslobbyn i händerna och inte tar hänsyn till de effekter på närmiljö och det lokala näringslivet som förslaget skulle innebära.

– Det är inte förvånande att en mångmiljardindustri utan lokal förankring inte är främmande att minska det lokala inflytandet,  säger kommunalrådet William Elofsson enligt ett pressmeddelande.

Frågan ska nu snabbutredas, och utredningen ska vara avslutad till 1 juni 2021.

– Min förhoppning är att vi ska ha ett förslag klart innan mandatperioden är slut, säger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.