Regeringen vill stärka stödet till brottsoffer och vittnen. Främst ska det ske genom att berörda myndigheter samordnar sig bättre.
Idag är det stora skillnader mellan olika platser. För ett brottsoffer kan det idag vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få den hjälp man har rätt till.
– Det här är viktigt för brottsoffren men också för skattebetalare, att vi får valuta för de skattepengar som investeras, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Vill stärka brister i brottsofferstöd
Justitieminister Gunnar Strömmer beskriver att det i dag finns brister i stöd till brottsoffer och hänvisar till den utredning om brottsofferinsatser som regeringen tidigare tagit del av.
– Bland annat ser vi att stödet skiljer sig åt över landet. De här bristerna leder till att brottsoffer inte får det stöd de har rätt till, och så kan vi inte ha det, säger Gunnar Strömmer.
Därför säger justitieministern att man nu presenterar två nya uppdrag.
De får nationellt samordningsansvar
I det första får Brottsoffermyndigheten uppdrag som strategisk samordnare för brottsofferfrågor nationellt, för att stödet ska bli mer likvärdigt sett över hela landet. Det andra uppdraget riktas mot Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket som ska stärka arbetet med stöd till brottsoffer och vittnen.
– Brottsoffermyndigheten får i uppdrag att vara en nationell strategisk rådgivare för att stärka arbetet med att stärka stödet till brottsoffer, säger Paulina Brandberg.
Regeringen ser över skadeståndsprocesser
Hon pekar på att regeringen nu ser över frågan om målsägandes möjlighet till upprättelse genom att få in skadestånd, men även hårdare straff och att ytterligare stärka brottsoffer och vittnen i rättsprocessen.
I det andra uppdraget ska alltså Polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket utveckla arbetet med att stödja och bemöta brottsoffer. Myndigheterna ska även kartlägga och identifiera brister i sina respektive verksamheter. Det arbetet ska ske i samverkan med Socialstyrelsen och brottsoffermyndigheten.
– Det arbetet som nu ska göras innebär att alla kritiska aktörer som hanterar frågor om brottsofferstöd ska ingå. Vi ska få likvärdighet över alla landets kommuner, säger Gunnar Strömmer.