Skolministern har lovat hårdare tag mot vinstdrivande friskolor, och i morgon presenteras delar av den utredning som ska ligga till grund för regeringens nya friskolepolitik.
– Jag upplever att det är en jakt på friskolor. Min oro är att man lägger förslag som gör att Sveriges friskolor faktiskt inte kan fortsätta existera, säger Andreas Mörck, förbundsdirektör på friskolornas branschorganisation Almega Utbildning.
Enligt uppgift till SVT kommer utredaren föreslå vinstutdelningsförbud för nya skolor, om man tar emot statliga kvalitetshöjande bidrag eller har brister i kvaliteten, samt vid ägarbyten. Förbudet ska även innefatta värdeöverföringar inom en koncern.
”Måste kunna få avkastning”
Både Almega Utbildning och Engelska skolan varnar för att det som diskuteras i utredningen riskerar att slå hårt mot Sveriges friskolor.
– Kvalitetsbrister ska vi korrigera, och där tror jag sanktioner är det bästa sättet, men ett generellt vinstförbud tror jag är ett väldigt trubbigt verktyg, säger Linda Öholm.
Almega Utbildning menar att bilden av att friskolesektorn är en kassako är felaktig.
– Det här handlar inte om en bransch där det finns väldigt mycket pengar. Jag är snarare oroad över att det är för små marginaler, säger Andreas Mörck.
Varför är det viktigt att friskolor kan plocka ut vinst?
– Utdelning och vinst handlar ju i grunden om att man måste kunna ha ett tillräckligt kapital för att kunna driva verksamheten. Vi har för små marginaler i dagens skola, de behöver komma upp. Och på samma sätt som när jag sätter in pengar på banken så måste jag kunna få avkastning på mitt kapital.
Skolpeng blir koncernbidrag
Under de två senaste åren har Engelska skolan haft ett överskott som gjort att deras skolverksamhet har kunnat skicka vidare nära en halv miljard kronor i koncernbidrag till ett annat bolag i koncernen, enligt årsredovisningar som SVT gått igenom.
Om utredningens förslag går igenom, kan det betyda att Engelska skolan behöver tacka nej till statliga bidrag för att kunna fortsätta skicka koncernbidrag från skolverksamheten.
– I ett bolag så kan du inte gå med underskott om du inte har ett överskott som kan täcka upp för det. I vårt fall så har vi den här lösningen. Vill man ändra de reglerna så står det politikerna fritt, men det kan såklart få konsekvenser, säger Linda Öholm.