Dan Eliasson: ”Hade velat se mer och snabbare åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Mer och snabbare åtgärder. Det hade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB, velat se under pandemin.

– Vi ringde i klockan tidigt, sa Dan Eliasson,  tidigare generaldirektör för myndigheten, när han frågades ut av konstitutionsutskottet under fredagen.

Under fredagen hölls för andra dagen utfrågningar i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Utfrågningarna ska användas som underlag i utskottets granskning av regeringens arbete under pandemin. 

Dan Eliasson, tidigare generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick svara på frågor om arbetet med att få fram personlig skyddsutrustning under inledningen av pandemin. 

Coronapandemin

Flaggade tidigt om brist

Han pekade då på att MSB redan 6 februari 2020 lade fram en lägesbild för riksdagens justitieutskott om att det fanns risk för brist på personligt skyddsmaterial.

– Det gick ut på att nu är det fara å färde när det gäller personlig skyddsutrustning. Det är viktigt att vård och omsorg, och hälso- och sjukvård tar fram sina kontinuitetsplaner och uppdaterar dem, för det här kan bli allvarligt. Vi ringde i klockan tidigt, sa Dan Eliasson.

Den tidigare generaldirektören tillade dock att både Sverige och andra länder underskattade pandemin och överskattade sin egen förmåga, och att det dröjde ytterligare en månad, till början av mars, innan man förstod allvaret i situationen. 

Fick frågor om den svenska strategin

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fick frågor kring den svenska strategin och om den har ändrats under resans gång. Han menade dock att strategin hela tiden varit samma, att pressa ner smittan och att skydda grupper som riskerar att drabbas extra hårt. 

– Man tar ju till de åtgärder man kan. Det är lite strid om påvens skägg tycker jag, säger Johan Carlson.

Det är inte myndigheternas arbete, utan endast regeringens arbete, som granskas av utskottet. Utfrågningar av ministrar sker i april. I granskningen ingår en rad anmälningar som har kommit in. Utskottet gör även en egen, bredare granskning i åtta punkter. Granskningen sker i viss mån parallellt med den granskning som Coronakommissionen, som tillsattes förra sommaren, gör. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet