Regeringens särskilda utredare Joakim Stymne lämnade under måndagen över utredningen om vinst i skolan till utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm. Foto: Axel Narving/TT

Regeringens utredare föreslår vinstförbud för friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare föreslår vinstutdelningsförbud för bland annat nystartade friskolor eller skolor som nyligen bytt ägare.

Förbudet ska även gälla värdeöverföringar mellan olika bolag i en friskolekoncern.

– Det sätter stopp för kortsiktiga aktörer som vill göra snabba klipp, säger utredaren Joakim Stymne under pressträffen där förslaget presenteras.

Under måndagen lämnade regeringens utredare över första delen i ”Utredningen om vinst i skolan” till skolminister Lotta Edholm (L) och utbildningsminister Johan Pehrson (L).

Utredningen ska ligga till grund för omläggningen av regeringens friskolepolitik och tillsattes av Socialdemokraterna våren 2022 och togs över av Tidöpartierna som gav den nya direktiv och en ny utredare.

Vinstutdelningsförbud vid vissa tillfällen

Utredningen förslår nu att vinstutdelningsförbud ska gälla för friskolor vid vissa tillfällen, något som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om.

Förbudet ska gälla under fem år efter att en ny skola öppnats eller bytt ägare. Om en redan etablerad koncern öppnar en ny ska förbudet bara gälla den enskilda skolan och inte hela koncernen.

Det blir däremot inte förbjudet att göra vinst, men det kommer att bli mindre ”attraktivt att driva skolverksamhet för den som främst vill sko sig på skolpengen”, säger Joakim Stymne.

Ska inte gå att runda

Utredningen föreslår även ett så kallat ”värdeöverföringsförbud” för att vinstutdelningsförbudet inte ska gå att runda genom kapitalförflyttningar från skolbolaget till ett annat bolag inom samma koncern.

Vinstutdelningsförbudet ska även gälla om kvalitetsbrister uppenbarats i verksamheten eller om skolan tar emot statsbidrag för att höja kvaliteten.

Att bryta mot förbuden ska, enligt förslaget, leda till kännbara avgifter.

– För det första, det sätter stopp för kortsiktiga aktörer som vill göra snabba klipp. För det andra så stärker det möjligheterna att bygga upp stabil ekonomi. För det tredje så slår det kraftigt mot kvalitetsbrister, säger Joakim Stymne vid pressträffen.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.