En möjlig förändring skulle enligt Peter Englund exempelvis kunna vara att bolånetaket baseras på inkomst i stället för på bostadens värde, som det är i dag.
En annan kan vara en reglering av bankernas kreditprövning.
– Det finns något som heter ”kvar att leva på”-kalkyler som bankerna gör. Då testar man till exempel om ett hushåll skulle klara en räntehöjning på kanske sju procent utan att behöva dra ner allt för mycket på konsumtionen. Den skulle man också kunna reglera, säger han.
Även amorteringskravens utformning är under lupp och där menar Peter Englund att själva regleringen skulle kunna ligga på bankerna, som exempelvis skulle kunna erbjuda fem eller tio procent av låntagarna lite mindre strikta amorteringsregler.
Rimligt att unga får det lättare
Framför allt är det unga och storstadsbor som Peter Englund tänker att regelverket skulle kunna vara mer generöst mot.
– Våra inkomster går ju upp över livet. Så det är just i början man måste låna mest. Och då är det kanske rimligt att man antingen är generös mot förstagångsköpare eller bara mot ungdomar generellt. Det är en dimension.
– En annan dimension är geografisk. Om du bor i Stockholm och har fått ett arbete här behöver du låna mer än om du bor i en mindre attraktiv region.
Amorteringskraven har utretts tidigare
Tidigare har Finansinspektionen fått i uppdrag av den då S-ledda regeringen att utvärdera amorteringskraven. Då kom de fram till att det var en dålig idé att begränsa amorteringskraven.
Skulle du säga att ni ger regeringen nya argument i den här frågan genom denna utredning?
– Vi kommer att komma med ett förslag som vi står för och som vi tycker är det bästa. Om vi kommer att stryka regeringen medhårs eller inte återstår väl att se.
Utredningen ska redovisas senast 31 oktober 2024.
Vad tycker politikerna om amorteringskraven? SVT har ställt frågan till alla riksdagspartier – se svaren i videon ovan.
BOLÅNETAKET
2010 infördes ett så kallat bolånetak i Sverige. Det innebär att du som mest får låna upp till 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet.
NUVARANDE AMORTERINGSKRAV FÖR BOLÅN
Det ursprungliga amorteringskravet för bolån infördes 2016 och innebär att man ska amortera två procent om belåningsgraden är över 70 procent och en procent om den är över 50 procent.
Det skärpta kravet infördes 2018 och innebär att man ska amortera ytterligare en procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst.