Enligt Barr har amorteringskraven gjort marginell nytta för att råda bot på hushållens höga skulder.
– Folk kanske lånar mindre och köper mindre dyra bostäder än utan kraven, men den totala bilden visar att belåningsgraden fortsatt att öka. Så vi kan göra något, men vi kan bara göra något på marginalen, säger han till DN.
Finansinspektionens tidigare ledning har försvarat amorteringskraven, trots att det framförts kritik från ekonomer.
Amorteringskravet ska utredas
Regeringen har nyligen tillsatt en utredning om bolånetak och amorteringskrav. Kommittén som ska utreda frågan kommer i huvudsak att analysera vilka makroekonomiska risker som är förenade med hushållens skuldsättning. Samt se över hur exempelvis amorteringskrav kan motverka sådana risker. Bland annat ska man utreda om det går att ändra amorteringskraven så de blir mer ”ändamålsenliga”.
– Det är jättebra att det görs en oberoende utvärdering av dem. Vi har gjort utvärderingar själva, men det blir aldrig riktigt bra att man ska utvärdera sig själv, säger Finansinspektionens nye generaldirektör.
Vad som skulle ersätta amorteringskraven har inte Daniel Barr någon uppfattning om.
FI ska även snart börja publicera medianavgifter för olika populära fondkategorier, som blandfonder, globala och svenska indexfonder, för att skydda småspararna mot att behöva betala en för hög avgift.