Bankchefen Rikard Jacobsson, en kostymklädd man i medelåldern, på Länsförsäkringar Västerbotten sitter på en stol vid ett vitt bord och ser allvarlig ut när han pratar om amortering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då kommer vi garanterat säga nej.” – Hör bankchefen Rikard Jacobsson om vad som krävs för att beviljas amorteringsfrihet. Foto: Linnea Vennström/SVT

Finansinspektionens generaldirektör: Amorteringskraven kan slopas

Uppdaterad
Publicerad

Amorteringskravet kan slopas, om det finns bättre sätt att få ner hushållens skulder. Det anser Finansinspektionens nye generaldirektör Daniel Barr.  

– Vi kan konstatera att amorteringskraven inte har bitit jättehårt på belåningsgraden, säger han till DN. 

Enligt Barr har amorteringskraven gjort marginell nytta för att råda bot på hushållens höga skulder. 

– Folk kanske lånar mindre och köper mindre dyra bostäder än utan kraven, men den totala bilden visar att belåningsgraden fortsatt att öka. Så vi kan göra något, men vi kan bara göra något på marginalen, säger han till DN.

Finansinspektionens tidigare ledning har försvarat amorteringskraven, trots att det framförts kritik från ekonomer.

Amorteringskravet ska utredas

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning om bolånetak och amorteringskrav. Kommittén som ska utreda frågan kommer i huvudsak att analysera vilka makroekonomiska risker som är förenade med hushållens skuldsättning. Samt se över hur exempelvis amorteringskrav kan motverka sådana risker. Bland annat ska man utreda om det går att ändra amorteringskraven så de blir mer ”ändamålsenliga”.

– Det är jättebra att det görs en oberoende utvärdering av dem. Vi har gjort utvärderingar själva, men det blir aldrig riktigt bra att man ska utvärdera sig själv, säger Finansinspektionens nye generaldirektör.

Vad som skulle ersätta amorteringskraven har inte Daniel Barr någon uppfattning om.

FI ska även snart börja publicera medianavgifter för olika populära fondkategorier, som blandfonder, globala och svenska indexfonder, för att skydda småspararna mot att behöva betala en för hög avgift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.