Bolånetagare pressas av stigande räntor. Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i sin årliga bolånerapport. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

FI: Stigande räntor pressar hushållen

Uppdaterad
Publicerad

En allt större del av hushållens inkomster går till att betala räntor. Samtidigt har den stora majoriteten av nya bolånetagare fortfarande goda marginaler.

Det konstaterar Finansinspektionen i sin årliga bolånerapport.

Det ekonomiska läget med höjda räntor pressar de svenska hushållen. För nya bolånetagare gick i genomsnitt 10 procent av inkomsten till att betala räntor under 2022, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan och den högsta sedan Finansinspektionen, FI, började med sin kartläggning 2012.

Rapporten konstaterar att aktiviteten på bostadsmarknaden avtog under förra året. Utlåningen till hushållen har varit historiskt låg de senaste månaderna.

Goda marginaler

Trots det ekonomiska läget har majoriteten av de som tagit bolån goda marginaler i sin privatekonomi, enligt FI. Den genomsnittliga belåningsgraden var ungefär samma som året innan och skuldkvoten har minskat.

Jämfört med 2021 så var det 2022 en lägre andel av svenskarna som hade en skuldkvot på över 450 procent och en belåningsgrad över 70 procent.

FI konstaterar att de allra flesta klarar av att täcka nödvändiga levnadskostnader, räntor och amorteringar i dagsläget.

”Samtidigt påverkas alla bolånetagare av högre inflation och stigande räntor och deras marginaler minskar. Många kommer även i fortsättningen behöva dra ner sin konsumtion eller sitt sparande” skriver FI.

Många får undantag

Bolånetagare som tillfälligt vill pausa sina amorteringar för att de har svårt att klara de höjda räntorna har även ökat. Dessa undantag, så kallade ventiler, beviljas av bankerna alltmer frekvent.

”Den övergripande bilden i dag är att ventilen används i betydligt högre grad än de senaste åren. Från september 2022 till slutet av februari 2023 har ungefär 15 000 bolånekunder fått ett tillfälligt undantag från amorteringskravet”, skriver FI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.