• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förre talmannen Björn von Sydow öppnar för en grundlagsändring för att regeringsbildningen inte ska dra ut för långt på tiden. Foto: Henrik Montgomery, TT

Regeringsbildningen drar ut på tiden – nu höjs röster för grundlagsändring

Uppdaterad
Publicerad

Fem veckor efter valet finns ännu ingen ny regering i sikte. Och att bilda en ny regering kan i praktiken ta hur lång tid som helst. Nu höjs röster för att grundlagen borde ändras och en maxgräns införas.

– Absolut tycker jag att det ska diskuteras, säger tidigare talmannen Björn von Sydow

Processen med att bilda en ny regering drar ut på tiden. Efter att Ulf Kristersson (M) gett upp sina försök har Stefan Löfven nu fått i uppdrag av talmannen att sondera möjligheterna till att bilda en ny regering.

Formellt sett finns ingen övre tidsgräns för hur lång tid det kan ta att bilda regering.

Regeringsbildning

– Det är talmannen som bestämmer tempot. I praktiken kan det löpa ända till nästa val, säger Ingvar Mattson, som är riksdagsdirektör, alltså chef för riksdagens förvaltning, till SVT Nyheter.

Föråldrat system

Nu höjs röster för att Sveriges grundlag på sikt borde ändras och att det till exempel införs en maxgräns för hur lång tid en regeringsbildning får ta.

– Detta fanns nog inte för ögonen på 60- och 70-talet när man utformade systemet för hur regeringsbildningen ska gå till, säger den före detta talmannen Björn von Sydow.

Tidsgräns för talmannen

Han poängterar att han inte har någon kritik mot hur dagens talman Andreas Norlén agerar nu, men är tydlig med att han tycker att man borde diskutera en tidsgräns för talmannen genom att ändra grundlagen.

– Ja, absolut tycker jag att det ska diskuteras, säger Björn von Sydow.

Och han får medhåll av riksdagsdirektör Ingvar Mattson.

– När det här väl är över så kan man säkert fundera på om det behövs ändrade regler, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet