Margit Silberstein Foto: SVT

Reinfeldts röda spöke blev grönt

Uppdaterad
Publicerad

Grönt är det nya röda. Vänsterspöket börjar alltmer likna ett grönt spöke. Tidigare har Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i Alliansen varnat väljarna för att rösta på Socialdemokraterna eftersom de skulle få Vänsterpartiets politik på köpet. Nu skräms de mest med Gustaf Fridolin och Åsa Romson, som är revolutionära i Reinfeldts ögon.

Fredrik Reinfeldt ser nog Miljöpartiets kongress i maj som en gåva. Nu kan han peka på att det står svart på vitt i miljöpartisternas valmanifest att arbetstiden ska minska.

Minst två kärnkraftsreaktorer ska avvecklas och att det ekonomiska systemet inte ska bygga på tillväxt. Miljöpartiets politik skändar arbetslinjen och den välfärd som alla säger sig värna, är Reinfeldts återkommande budskap. Antingen är det revolution eller också inte, dundrade Reinfeldt från talarstolen om Miljöpartiets politik som enligt Reinfeldt skulle förändra Sverige i grunden.

Val 2014

Socialdemokraterna sållades bort

Socialdemokraterna, som i evigheter varit huvudmotståndare till Moderaterna, sållades till stor del bort i debatten, där Miljöpartiet istället fick en framträdande roll.

Det finns flera skäl för Reinfeldt att slå på Miljöpartiet, som har blivit en konkurrent för båda blocken. Partiet har vuxit sig stort och tar väljare inte bara från Socialdemokraterna, även Moderaterna förlorar väljare till de gröna.

Beröm till Miljöpartiet

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycks ha ändrat taktik när det gäller påhoppen om hur de ska kunna regera tillsammans. Tidigare har de glidit förbi frågan.

I dagens debatt gjorde Fridolin en poäng av att hans och Stefan Löfvens parti är olika. Och Mikael Damberg, Stefan Löfvens ersättare i riksdagen, berömde Miljöpartiet för att deras gröna politik skulle ge nya jobb.

Jobben fortfarande prio för Reinfeldt

Resultatet i EU-valet visade att miljöpolitik och jämställdhet engagerar väljarna. Men Fredrik Reinfeldt gjorde sig inte grönare än han är. Han nämnde inte miljöpolitik i sina inlägg, inte heller tog han upp frågor som handlar om feminism. Reinfeldt är tydlig med att det är jobben och ekonomin som är huvudteman och att alla andra frågor är underordnade.

Ekonomin är fortfarande ett område där Moderaterna har väljarnas förtroende. Och ambitionen är att styra debatten till att handla om ekonomi och regeringsskicklighet.

Ekonomin fanns med i dagens partiledardebatt men den var inte lika statisk som den varit vid tidigare tillfällen när överskottsmålet var det enda mantrat och Socialdemokraterna och Moderaterna tävlade om vem som var bäst på att hålla ordning och reda i statens finanser. Något har hänt, kanske har de kommit fram till att överskottsmålet inte är en röstmagnet.

S i täten om skolan

Socialdemokraten Mikael Damberg återgick till ordningen före EU-valet och gjorde skolan till ett huvudnummer. Skolan är en fråga där Socialdemokraterna tagit täten över Alliansen när det gäller väljarnas förtroende.

Damberg talade om skolans förfall som en konsekvens av Moderaternas besatthet att prioritera skattesänkningar. Gustaf Fridolin och Jonas Sjöstedt nystade däremot i EU-valets trådar om jämställdhet och kampen mot rasism. Det återstår att se i kommande opinionsmätningar i vilken omfattning EU-valets frågor, succéer och fiaskon  är här för att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet