Klimatforskaren Peter Thorne om vad människans agerande får för konsekvenserna för klimatförändringar, temperaturer och höga växthusgaser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människans handlingar för med sig digra konsekvenser för klimatförändringarna, menar forskaren Peter Thorne. Se honom berätta mer i klippet. Foto: EBU

Rekord för växthusgaser – högsta någonsin

Uppdaterad
Publicerad

De årliga globala utsläppen av växthusgaser slår rekord och är de högsta någonsin, 54 miljarder ton. Det är en ökning med en miljard ton sedan 2019. Det visar en ny sammanställning från Leeds Universitet i Storbritannien. Och ökningen av jordens medeltemperatur går snabbare än beräknat.

Forskarna varnar att vi just nu bevittnar en stegring av klimatkrisen – tidiga värmerekord i bland annat Kina och Sibirien, 400 skogsbränder i Kanada, torka i södra Europa och en ovanligt torr försommar i Sverige.

I fredags kom nya siffror som bekräftar att klimatförändringarna fortsätter med okontrollerad fart. Ett 50-tal internationella klimatforskare, under ledning av Leeds Universitetet, tyckte att den globala klimatstatistiken räknas ihop för sällan. IPCC:s statistik över nyckeltal rapporteras med upp till tio års eftersläpning. Detta leder till ett informationsglapp i en tid där tidsfönstret snabbt håller på att krympa för att hejda den globala uppvärmningen.

Överraskande siffror

Därför bestämde de sig för att sammanställa nya siffror över vad som hänt de senaste två åren. Resultatet i rapporten ”Indicators of Global Climate Change Project” har chockat forskarvärlden. Trots länders och näringslivets löften om att minska utsläppen når utsläppen nu all-time-high. Det är första gången sen 2019 som man kunnat räkna bort eventuella minskningar eller ökningar som kunde förklaras med coronapandemin.

Forskarnas sammanställning visar också att den globala uppvärmningen har ökat med 1,14 grader celsius det senaste årtiondet. Det är snabbare än prognosen från FN:s klimatpanel IPCC som räknade med 1,07 graders uppvärmning.

Medvetenhet behövs

”Det är av avgörande betydelse att beslutsfattare och allmänheten blir medvetna om att hur snabbt vi just nu förändrar klimatet genom våra gemensamma handlingar” säger en av de ledande forskarna bakom studien, Peter Thorne vid ICARUS Climate Research Centre till irländska RTE.

Hans kollega professor Pieter Forster vid University of Leeds tillägger: ”vi måste ändra klimatpolitiska beslut i ljuset av den här nya uppgifterna. Tiden är inte längre på vår sida”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.