– En av anledningarna till att jag startade det här bolaget var att få fler smarta ingenjörer här i Silicon Valley att jobba med att lösa klimatproblemet istället för att få folk att klicka på annonser, säger Diego Saez Gil, grundare av Pachama som med hjälp av AI och satellitbilder analyserar skogens koldioxidupptagning.
– Allt fler attraheras av att jobba i värderingsdrivna bolag, men det är långt ifrån så mycket talang som behövs för att möta behovet.
Det konstaterar Tarik Moussa på PWC, som snart släpper sin andra genomgång av de globala investeringarna inom ”Climate Tech”. Den visar att investeringarna ökat 84 procent årligen sedan 2013.
Rekordstor ökning
Förra året såg man en nedgång på grund av coronapandemin. Men 2021 har börjat rekordartat, bara årets första sex månader investerades det lika mycket i klimatteknik som tidigare toppåret 2019.
Den bransch som får mest är ”transport”. Företag inom elbilar, batterier till bilarna, och elsparkcyklar står för det mesta av tillväxten.
– För mycket, egentligen, om man ser till sektorns relativa klimatpåverkan, tycker Moussa.
Näst mest pengar går till ”energi” med bolag inom batteriteknik och el-lagring, och till ”mat och jordbruk” med exempelvis nya livsmedel som ersätter kött.
Trögt med satsningar på vätgas
Grön vätgas är i ropet, men ännu flödar inte det privata riskkapitalet dit lika mycket som till andra sektorer.
– En av utmaningarna för vätgas är att det är beroende av infrastruktur och väldigt kapitalintensivt. De techbolag som växer snabbast gör det där det krävs mindre pengar för att växla upp, ofta inom mjukvarubaserade tjänster, konstaterar Tarik Moussa.
Satsar långsiktigt
Även om allt mer pengar söker sig till klimatbolag så sker det från låga nivåer. 2019 investerades 16 miljarder dollar, vilket motsvarar 6 procent av det totala riskkapitalet. Och det behövs mer långsiktigt kapital säger Po Bronson, vd på Indiebio i San Francisco, som investerar tidigt i biotech-bolag.
– 95 procent av allt riskkapital vill ha pengarna tillbaka inom sju år. Men det räcker inte för det som vi jobbar med. Vi räknar med att det tar minst 13 år innan vi kan få avkastning.
”Börjar 20 år för sent”
Bill Gates riskkapitalbolag för klimatinvesteringar Breakthrough Energy Ventures har ett 20-årigt perspektiv.
– För att ett bolag ska vara intressant för oss behöver tekniken de satsar på bidra med att ta bort minst en procent av de årliga utsläppen, förklarar Christian Garcia, senior investerare på bolaget.
Är vi för optimistiska vad gäller att teknik ska lösa problemet?
– Vi börjar 20 år för sent. Hade vi startat tidigare hade det varit enklare att enbart sätta sitt hopp till teknologisk utveckling. Vi är bara i början, det kommer ta ett halvt sekel att lösa problemet.
Riskkapitalet klarar inte det här på egen hand, varnar Po Bronson.
– Den privata sektorn kan lösa många problem om det offentliga ändrar spelreglerna genom reglering. Till exempel genom ett högre pris på koldioxidutsläpp.