Ted von Proschwitz. Man med glasögon och rutig skjorta. Hand som håller i tre mördarsniglar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lockar döda mördarsniglar till sig fler? Hör mördarsnigelexperten Ted von Proschwitz reda ut påståenden och myter. Foto: SVT & Gunnar Lundmark/SvD

Rekordår för mördarsniglar: ”En del dödar mellan 500 och 1 000 varje kväll”

Uppdaterad
Publicerad

De är slemmiga, kan lägga 400 ägg och äter upp såväl grönsaker som prydnadsväxter. Den blöta våren har lett till ett rekordår för ”trädgårdens värsting” – mördarsnigeln.

– En del dödar kanske mellan 500 och 1 000 sniglar varje kväll, säger experten Ted von Proschwitz.

Årets regniga och varma vår har skapat gynnsamma förhållanden för mördarsniglarna, som övervintrar som ungdjur nere i marken och kommer upp till ytan i maj, enligt Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– Det är ett rekordår för mördarsniglar. Det är väldigt mycket sniglar i hela landet, både i Syd- och Mellansverige, säger han och tillägger:

– När det regnar väldigt mycket ökar överlevnaden på ungdjuren som övervintrat. Då har vi en stor population sniglar redan i början på sommaren, och sedan har det fortsatt att regna vilket gynnar dem.

Kan självbefrukta

Mördarsnigeln beskrivs ofta som ”trädgårdens värsting”, då den går hårt åt såväl grönsaker som prydnadsväxter och äter upp det mesta i sin väg. Den tvåkönade arten förökar sig snabbt och kan lägga 400 ägg per individ.

– Dessutom kan arten självbefrukta, den kan ta egen sperma och befrukta sina ägg med om den inte hittar en partner. Det innebär att en enda snigel eller ägg gör att det kan grundas en ny population väldigt lätt.

Råd till trädgårdsägare

För att undvika en snigelinvasion råder von Proschwitz trädgårdsägare att köpa torr jord i slutna plastsäckar och att skölja av rotsystemet på nya växter med lite ljummet vatten. Andra råd är att kompostera i stängd kompost, att vattna på morgonen istället för på kvällen samt att ta bort fallfrukter och svamp som lockar till sig sniglarna.

– Det allra bästa är om man inte får in dem över huvud taget, men arten är ju så spridd i Sverige. Det är nästan så att där det finns människor, så finns det mördarsniglar.

Spade eller hacka

Om mördarsniglarna väl har hittat till trädgården är det bäst att ta död på dem, enligt von Proschwitz. Helst redan tidigt på våren, eftersom sniglarna nu har börjat lägga en ny omgång ägg.

Han säger att den snabbaste och mest smärtfria metoden är att halshugga sniglarna med exempelvis en vass spade eller trädgårdshacka.

– Sätter man ett snitt en halv till en centimeter in från framändan är det en omedelbar död för snigeln. På det sättet kan man effektivt döda många sniglar och dessutom är det en biologiskt ren metod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.