Fyra av tio svenskar bytte parti i årets riksdagsval, enligt SVT:s Valu. Foto: Johan Nilsson, TT

Rekordmånga bytte parti i årets riksdagsval

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har de svenska väljarna varit så ”otrogna” mot sitt gamla parti. Fyra av tio väljare röstade på ett annat parti i år än vid förra riksdagsvalet visar SVT:s valundersökning.

Hela 41 procent av väljarna valde att lägga valsedeln från ett annat parti i urnan i år jämfört med 2014. Då var motsvarande andel 35 procent och på 1990-talet var det bara omkring var fjärde väljare som sade sig byta parti mellan valen.

Särskilt hårt drabbade av de lättrörliga väljarna verka Moderaterna verkar moderaterna vara, och partiet tappar dessutom åt två helt motsatta håll. Det säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs Universitet:

Val 2018 – #dinröst

”Sålt smöret”

– Man kan säga att Moderaterna sålt smöret och tappat pengarna. Först går väljarna till Sverigedemokraterna. Då börjar M förespråka en stramare migrationspolitik och tappar då ytterligare röster till Centern – utan att vinna tillbaka några från SD.

Läs mer: Väljarströmmarna enligt Valu

Partiet med de mest ”trogna” väljarna verkar Sverigedemokraterna vara enligt Valu. 86 procent av dem som röstade på partiet 2014 valde att ge stöd även i årets val. Dessutom lockade SD till sig nya sympatisörer från samtliga övriga partier.

Ny spelplan

Enligt Anders Sundell har de två största partierna, S och M, ”slitits sönder” av den nya politiska konflikten som inte längre följer den klassiska vänster/höger-linjen. Något som båda partierna tydligt märker av i form av minskat väljarstöd.

Samtidigt har den kanske största förloraren i valet – Miljöpartiet – betalat ett högt pris för de senaste årens regeringssamverkan: Bara 35 procent av dem som röstade på partiet förra riksdagsvalet valde att göra det i år igen. Främst har väljarna gått till S och C, men enligt Valu tappar MP till samtliga andra partier.

– Små partier i koalition får nästan alltid stryk av väljarna eftersom de är tvingade att kompromissa så mycket att det ses som ett svek.

Valu-undersökningen visar också att väljarnas förtroende för de svenska politikerna fått ytterligare en knuff nedåt men att det fortfarande är klart högre än på 1990-talet. Dessutom var det rekordmånga väljare, 38 procent, som bestämde sig på valdagen eller under sista veckan.

– Valu är inte ”sanningen” om hur väljarna rört sig, men det är den absolut största undersökningen vi kommer få på ett bra tag, säger Anders Sundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet