Hela 94 procent av dem som har startat valkompassen slutför den. Foto: SVT Design

Rekordmånga gör SVT:s valkompass

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon gånger har valkompassen guidat användare som vill orientera sig inför EU-valet. Och med bara dagar kvar växer intresset, skriver Michael Kucera, ansvarig utgivare för EU-valet.

Om vi tolkar publikens användande av SVT:s valkompass så är intresset för EU-valet rekordstort, trots ihärdiga rapporter om motsatsen. Inte minst unga väljare använder valkompassen som ett sätt att testa vilket parti som passar de egna åsikterna bäst.

Redan för några dagar sedan var det lika många genomförda valkompasser som under EU-valet 2019. Så här långt har 1,3 miljoner matchningar gjorts. Erfarenhetsmässigt vet vi också att användandet skjuter i höjden de sista dagarna före valet.

Nyhetsbloggen

Många slutför valkompassen

Glädjande nog ser vi att hela 94 procent av dem som har startat valkompassen också slutför den. Och nästan hälften av alla som gör kompassen jämför partier och kandidater med varandra. Detta är en ny specialfunktion som har skapats för att ge väljarna möjlighet att fördjupa sig i vad som skiljer partier och kandidater åt, då matchningen ibland blir ganska jämn mellan olika partier.

Jag är otroligt glad över att många verkar uppskatta vår valkompass och använder de nya funktionerna – syftet är ju att ge så bra information som möjligt och att valkompassen ska vara ett redskap i demokratins tjänst. SVT:s valkompass finns också tillgänglig hos över 50 andra medier – det ökar tillgängligheten ytterligare.

Ladda upp med slutdebatt

Idag, fredagen före valet, laddar vi på SVT Nyheter inför den stora Slutdebatten med Anna Hedenmo och David Boati som programledare. Och på söndag sänds Valvakan med Camilla Kvartoft, Anders Holmberg och Fouad Youcefi.

Så snart resultat strömmar in från olika delar av Europa kommer vi att arbeta för att försöka ge hela bilden med hjälp av nya funktioner på SVT Nyheter – så att du själv ska kunna fördjupa dig i såväl hur väljarna har röstat lokalt runt om i landet som hur EU kommer att styras framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet