Sexsomni, ett tillstånd där personer begår sexuella handlingar i sömnen, används oftare som försvar av våldtäktsmisstänkta i Sverige – trots att det finns få dokumenterade fall i världen.
– Det är ett extremt, extremt sällsynt tillstånd. Sen 1980-talet har man bara kunnat hitta omkring 200 fall i världen, säger Michael Verdicchio, reporter på Göteborgs-Posten, som har granskat sexbrott där sexsomni använts som försvar.
Tillståndet har använts som försvar av 74 våldtäktsmisstänkta personer de senaste 15 åren. Ungefär var tredje har friats.
Elisabeth Massi Fritz, brottmålsadvokat, säger att det är anmärkningsvärt att det finns så många fall i Sverige när det enbart dokumenterats omkring 200 fall i världen på 40 år.
– Det finns fall där sexsomni existerar, men när man ser den här granskningen undrar man om Sveriges åtalade våldtäktsmän har fått en epidemi av sexsomni, säger hon i Morgonstudion.
Får konsekvenser för offer och gärningsman
Sexsomni som försvar och de efterföljande friande domarna får konsekvenser för både brottsoffer och de misstänkta.
– Själva våldtäkten kan vara bevisad, men offret får inte rätt till brottsskadeersättning, säger Michael Verdicchio.
För den som frias kan det leda till att de inte får behandling som ska minska återfallsrisken.
Bevisbördan ligger på åklagaren och att bevisa att någon inte har sexsomni kan vara svårt. Elisabeth Massi Fritz säger att det trots allt inte är omöjligt. En avgörande omständighet kan vara när i processen den misstänkte börjar använda sexsomni som försvar.
– Det är viktigt att vi jurister som har den här typen av fall slår hål på dem som påstår att man har sexsomni när man egentligen inte har det. Det går att bevisa genom att ställa många besvärande frågor till den som påstår sig ha sexsomni. Vi måste vara lite tuffare.