• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Foto: TT

Rekordmånga söker smittbärarpenning

Publicerad

Antalet personer som sökt så kallad smittbärarpenning hos Försäkringskassan har ökat stort i år på grund av coronarviruset, rapporterar DN. Och kostnaden beräknas bli hela 2 000 procent mer än förra året.

Över 4 000 svenskar har ansökt i år, vilket gör att kostnaden kommer att öka med över 2 000 procent till 90 miljoner kronor. Smittbärarpenning kan man få om man inte får arbeta för att man är smittad med en allmänfarlig sjukdom. Och för att få penningen krävs det att en läkare ger intyg på att personen inte kan jobba på grund av att personen är smittad eller kan vara smittad. Vanligtvis ansöker mellan 200 och 400 personer varje år.

Det unika med smittbärarpenning är att personen får ersättningen direkt, arbetsgivaren är inte inblandad och regeringen tar hela kostanden.

Coronapandemin

Ökning av sjukpenning och sjuklöner

Även kostnaden för sjukpenning och sjuklöner har ökat, totalt beräknas kostnaden för socialförsäkringen öka med 30 miljarder kronor till 258 miljarder.

Försäkringskassan bedömer att de kan hantera det ökade trycket eftersom man ökat antalet handläggare.

– Vissa avdelningar, till exempel sjukförsäkring, är mer belastade än vanligt. För andra avdelningar är det kanske tvärtom. Det man har gjort är att omfördela resurser. Under våren har ungefär 150 medarbetare ställt om från ordinarie uppdrag, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet