• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Rekordmycket fusk med vab

Uppdaterad
Publicerad

Från 15 miljoner kronor 2014 till 86 miljoner kronor 2016 – så mycket har Försäkringskassans återkrav på föräldrar som fått felaktiga utbetalningar för vård av barn, vab, ökat, rapporterar Ekot.

Dessutom har antalet polisanmälningar om bidragsbrott efter vabfusk ökat. Den 21 december förra året hade 1.047 personer anmälts, jämfört med 224 under hela 2014.

Försäkringskassan har blivit mer effektiv i sina kontroller av föräldrar som ansöker om tillfällig föräldrapenning vid vab, något myndigheten lovade regeringen när kravet på ett intyg från skolan eller förskolan vid vab togs bort. 2016 gjordes 3.000 kontrollutredningar, jämfört med 1.700 år 2014, och Försäkringskassan har fokuserat på dem som man misstänker fuskar på ett systematiskt sätt.

Blivit effektivare

– Vi ser ju att dels att vi har blivit effektivare i antal ärenden som vi avslutar per år, vi gör fler ärenden och kontrollerar fler ärenden. Men vi ser också att återkrav, polisanmälningar och belopp ökar snabbare än vad vi tidigare kanske hade räknat med, säger Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson.

Av de 1.047 polisanmälningarna under 2016 är det 615 mammor och 431 pappor som har polisanmälts för bidragsbrott

Särskild metod

Försäkringskassan har använt sig av en metod där man fokuserar på dem som man misstänker har fuskat med vabben.

– Genom att införa riskbaserade kontroller som vi har inspirerats av hur Skatteverket har arbetat,  där har man tittat på grupper där sannolikheten eller risken för att en felaktig utbetalning ska uppstå är större, där gör man större urval för kontroll. Och det har visat sig vara väldigt effektivt och väldigt bra, säger Niklas Löfgren till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.