Säkerheten har skärpts de senaste åren, trots det har antalet incidenter med hot och våld ökat. Foto: SVT / TT

Rekordmycket hot och våld vid domstolarna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det pågått ett omfattande arbete med att göra landets domstolar säkrare. Samtidigt inträffade rekordmånga incidenter med hot och våld vid domstolarna i fjol, enligt ny statistik som SVT Nyheter tagit del av.

Årligen hålls ungefär 180.000 förhandlingar i domstolarna, och uppskattningsvis en halv miljon åhörare följer de olika rättegångarna.

Skärpt säkerhet

På senare år har många av domstolarna skärpt säkerheten. Inpasseringen kan liknas vid kontrollen på en flygplats – med bland annat väktare, röntgenkameror och olika larmanordningar.

Samtidigt inträffade förra året rekordmånga incidenter som hot, våld, bråk och trakasserier, enligt ny statistik från Domstolsverket.

– Någon kan bli upprörd under en förhandling och hota någon av parterna i målet. Det kan även bli bråkigt i korridorerna och vid inpasseringen med säkerhetskontrollerna, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid  Stockholms tingsrätter.

Högst hittills

År 2009 inträffade 170 incidenter med bland annat hot- och våldsinslag. Därefter har siffran stigit från år till och år, och i fjol inrapporterades 373 incidenter. Den högsta siffran hittills.

– Många gånger är det knappt att vittnen vill komma hit. De är jätterädda för repressalier, att de ska råka illa ut för något de bevittnat. Har det hänt en incident i rättssalen är det extra viktigt att vi sitter med för att ge trygghet och ett extra stöd, säger Natalie Hansdotter, vittnesstödsamordnare vid Södertörns tingsrätt.

Lugnt trots allt

Trots de allt fler incidenterna anser Thomas Östman att vittnen och andra inte ska behöva känna sig osäkra i samband med rättegångar.

– Tittar vi på hur många förhandlingar det är i domstolarna, så tycker jag att incidenterna ligger på en väldigt låg nivå, säger Thomas Östman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.