Man står på farstun till ett fint hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarens bästa tips för att hantera bostadsmarknaden. Foto: SVT.

Rekordutbud inför stora visningshelgen på bostadsmarknaden

Publicerad

Efter sommarstiltje på bostadsmarknaden stundar vad som ser ut att bli årets största visningshelg. Rekordmånga bostäder finns ute till försäljning och drygt 13 000 visas upp för spekulanter de närmsta dagarna.

– Visningarna sista helgerna i augusti är en viktig tid både för säljare och köpare. September är den månad då flest objekt omsätts.

Det säger Rickard Engström som arbetat som mäklare i 14 år men nu är forskare med inriktning fastighetsmäkleri och konsumentskydd vid KTH.

– Det är också en tid då mäklarna kan känna av, ”Vad har hänt under de tre senaste månaderna, hur är efterfrågan?”

Rekordutbud av bostäder till försäljning

Förra veckan låg strax under 60 000 bostäder ute till försäljning på bostadsjätten Hemnets sajt och då är bostäder från nyproduktion borträknade.

– Det är det högsta antalet bostäder sedan vi började mäta 2014, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Det rekordstora utbudet beror enligt Hemnet främst på att försäljningsprocessen blivit långsammare. Från att en lägenhet eller villa läggs ut till försäljning tar det i snitt fyra veckor fram tills att köpekontraktet signeras.

– Det är i princip en dubblering från när det gick som allra fortast. Samtidigt sticker Sverige ändå ut med en betydligt snabbare försäljningsprocess än andra länder i Europa.

Mindre stress när säljaren säljer först

De längre försäljningstiderna kopplas även ihop med att de flesta numera säljer innan de köper nytt. Tidigare ville två av tre spekulanter köpa en bostad innan de sålde sitt nuvarande hem, enligt Hemnets egna undersökningar. Nu är det tvärt om. Ökad försiktighet och hårdare krav från bolånegivare gör att två av tre istället vill, eller måste, sälja först.

– Det skapar en säljare som nödvändigtvis inte är så stressad utan kan vänta ut rätt pris. Det är en bidragande orsak till att det tar väsentligt längre tid.

”Köpare och säljare lyckats mötas”

Senaste tiden har det talats om att det varit köparens marknad. Nu finns det tecken på att maktförhållandena jämnat ut sig, enligt Erik Holmberg.

– Tittar vi på 2024 hittills så har antalet försäljningar ökat tydligt, och det är en indikation på att köpare och säljare lyckats mötas. Dessutom har priserna stigit vilket ger en ganska stark bild av marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.