Till hela Uppdrag gransknings avslöjande
Programmets tes var att alla de tre största barnrättsorganisationerna i Sverige – Bris, Majblomman och Rädda barnen – ger kraftigt vinklade siffror i sina kampanjer om barnfattigdom.
Uppdrag gransknings Janne Josefsson gav sig ut på en resa i Sverige för att granska barnfattigdomen och hade svårt att hitta de hungriga barn som kampanjerna talat om.
Samtidigt som programmet sändes var en hel del av kommenterarna på Twitter kritiska och även efteråt har många ifrågasatt avsikten med granskningen.
”Han slår neråt”
Vänsterpartiets före detta partiordförande Lars Ohly twittrade flitigt under onsdagskvällen. Han skrev bland annat:
”Janne Josefsson ställer sig på Reinfeldts och de rikas sida och slår neråt”.
Författaren och krönikören Susanna Alakoski skrev en debattartikel i DN som många har delat på nätet:
”Uppdrag granskning letar med ljus och lykta efter en hungrig tioåring som pulsar till skolan i foppatofflor. Ett klassiskt Dickens-barn. De hittar inte ungen. Konstigt, när man letar efter fattigdom så letar man efter den synliga fattigdomen. Den som i just vår tid är så lätt att maskera.”, skriver hon bland annat.
Journalisten Eric Rosén är en av dem som ifrågasatt varför det inte fanns någon definition av fattigdom i Uppdrag gransknings reportage.
”I stället fick vi alltså en Janne Josefsson som frågar runt lite på ett torg i Malmö och ett bostadsområde i Västberga i Stockholm om det här med barnfattigdom verkligen finns. Om någon sett nån fattig.”, skriver han.
”Omänsklig inställning”
Många upprördes också över att Janne Josefsson tar upp rökande föräldrar i reportaget.
”Jag fattar på riktigt inte den fullkomligt omänskliga inställning att barnfattigdom inte skulle vara ett problem om föräldrarna röker.”, skriver socialdemokraten Marika Lindgren Åsbrink som är ekonomisk rådgivare i Stefan Löfvens stab.
Även Margaretha Holmqvist, chefredaktör för tidningen Akademikern, kritiserade detta i en debattartikel i Dagens Arena:
”Sverige har fått ännu en moralpolis. Stjärnreportern Janne Josefsson tar i senaste Uppdrag granskning på sig solglasögonen, reser runt i jakten på trasiga skor och svält, och moraliserar över de fattigas val.”.
”Frågan om rökning var helt relevant”
Enligt Janne Josefsson själv får dessa påstående stå helt för dem.
– Jag tycker att frågan om rökning var helt relevant. Men det är ju vissa frågor som är förbjudna att ställa och det är en av dem. Förbjudna frågor är bra att ställa tycker jag, säger han till SVT Nyheter.
Att många kritiserat just honom personligen ser han inte som något problem.
– Jag är van med alla tillmälen som finns. Jag kan ibland vara barnmisshandlare, de rikas vän och så vidare. Sånt där får vi ta, annars kan vi ju inte göra samhällsprogram.. Vi står för vad det här reportaget handlar om och kan inte ta hänsyn till sånt.
Varför tog ni inte med någon förklaring till vad fattigdom innebär?
– Rädda barnen har ju inte använt det som ett relativt begrepp utan de har pratat om absolut fattigdom. Det är barnen som lever under de beskrivningarna som getts av Rädda barnen som vi letar efter i reportaget, säger Janne Josefsson.
Var förberedda på kritik
Uppdrag gransknings programredaktör Martin Sundborn förklarar att man på redaktionen inte missat kritiken som kommit fram efter programmet, men att man var beredd på det från början.
– Det är ju som Janne säger i programmet ett väldigt laddat begrepp. När man börjar granska såna här organisationer så väcker det känslor, och det har vi varit medvetna om under hela resans gång. Det tog oss inte på sängen. Men Janne bemöter ju all denna kritik i olika medier i dag, säger han till SVT Nyheter.
Martin Sundborn säger också att de har fått mycket positiv respons på reportaget.
– Många tycker att det är ett angeläget ämne som är bra att debattera, säger han.
Många undrar vad som var det egentliga syftet med granskningen?
– Syftet var ju att granska den bild av det här begreppet som de här olika organisationerna givit. En bild som ju också påverkat den politiska debatten och opinionsbildningen. Dessa siffror med en kvarts miljon fattiga barn väckte Jannes nyfikenhet och han ville ta reda på hur det egentligen såg ut, säger Martin Sundborn.