Flera sjukhus i Sverige inför åtgärder för att förhindra smitta inom verksamheterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Restriktioner tillbaka på flera svenska sjukhus

Publicerad

På grund av en ökad smittspridning av bland annat covid-19 är det flera sjukhus som infört munskyddskrav och besöksrestriktioner på nytt, rapporterar Ekot.

På till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala ska både personal och vissa patienter som vistas på akutmottagningen bära munksydd. Chefsläkaren Ulla Olsson-Strömberg förklarar varför det blev en nödvändig åtgärd:

– Det är många olika patienter på en ganska liten yta, så vi ser att det är svårt att hålla avstånd. Då finns det en risk att covid-19 sprids mellan patienterna och personalen, säger hon till Ekot.

Fyra av landets sju universitetssjukhus har beslutat om åtgärder för att stoppa smittan från att sprida sig in till verksamheterna – trots att få blir allvarligt sjuka av covid-19 i nuläget.

– Det är inte förbud mot att besöka anhöriga och nära men man vill gärna att dessa besök ska ske på ett säkert sätt, säger Andreas Winroth, hygienöverläkare i region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.