Foto: TT

RFSU får pengar för att förbättrar sexualupplysningen för nyanlända kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sexualupplysningen för nyanlända kvinnor måste bli bättre. Det anser Riksorganisationen för sexuell upplysning, RFSU, som nu får drygt fyra miljoner kronor av regeringen för att förbättra kunskaperna hos kvinnor som nyss bosatt sig i Sverige.

Satsningen är en del av RFSU:s projekt att förbättra den sexuella hälsan och sprida kunskaper om sexuella rättigheter till nyanlända och personal inom hälso- och sjukvården. Sammanlagt får organisationen 3.784.000 kronor av regeringen.

– Vi ser ett tydligt behov av mer kunskap om sexuella- och reproduktiva rättigheter bland nyanlända kvinnor, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

LÄS MER: Tjejer behöver mer kunskap om fittan

– RFSU har bevisat ett framgångsrikt arbete att sprida kunskap i målgruppen.

”Stor efterfrågan bland personal”

Projektet för nyanlända kvinnor startade 2016. Hittills har bland annat informationsfilmer spelats in på lätt svenska och åtta andra språk. Även textmaterial har tagits fram som ett fördjupat komplement till filmerna. Pengarna som nu skjuts till kommer bland annat att gå till att sprida filmerna till hälsopersonal, hvb-hem och SFI-grupper.

LÄS MER: Så pratar du med unga om sex

– Det finns en väldigt stor efterfrågan om just konkreta verktyg av personal inom hälso- och sjukvården i deras möten med migrantkvinnor, säger Hans Linde, förbundsordförande i RFSU.

Männen får annan info

Att pengarna går till endast nyanlända kvinnor är självvalt. Både RFSU och regeringen menar att bristen på kunskap om sexuella rättigheter och hälsa är som störst hos just kvinnorna. Därför fokuserar organisationen på frågor som mens, graviditet och abort.

– Många som kommer till Sverige har bristfällig eller ingen upplysning alls och de efterfrågar informationen.

– Det handlar om tillgång till preventivmedel, abortlagstiftning och vilka rättigheter vi har, säger Hans Linde.

LÄS MER: Ny sajt för nyanlända

3.784.000 miljoner kronor, räcker det?

– Det här är en dubblering av hur mycket pengar RFSU fick från början. De är en avgörande expert på området och ett bra stöd inte minst för mer kunskap till hälso- och sjukvården, säger socialminister Annika Strandhäll.

LÄS MER: Starka reaktioner på SVT:s sexsändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.