– Jag har dragit en gräns vid då det blir fysiskt. När de ger sig på mig, kastar saker på mig, kletar in saker på mina väggar, spottar på mig, kastar stenar, då polisanmäler jag, men annars så kan jag inte göra det.
Han säger att han inte har några förväntningar på att hatbrott ska lösas och inser att det är en konstig inställning.
– Men jag har till och varit med om att jag tillsammans med hatbrottsgruppen i Malmö lägger ner förundersökningen på telefon. Tidigare har jag tillhört de som tänker: Nu anmäler vi det och då blir det en ”pinne i statistiken” och sen lägger vi ner det, för det kommer ändå aldrig kunna lösas. Men i efterhand så känner jag vi kan inte längre vara pinnar i statiken, vi måste göra något åt det. Vi måste bestämma vilken värld vi vill ha och så måste vi skapa den världen.
”Oerhört förnedrande”
Den stora vändpunkten för honom kom när han för första gången blev nedslagen i vuxen ålder.
– Jag fick lite blåmärken och skråmor och blev inte skadad på det sättet, men det var så oerhört förnedrande. Jag var så ledsen, jag skämdes, och jag tänkte att om inte jag – som har ett community som har tand om mig, en familj, en man, jobb och jag är frisk och allting – går i främsta ledet för att prata om de här sakerna då vet jag inte vem som ska göra det.
När han i dag på nätet lyfter fram frågor som handlar om HBT-personers rättigheter får han ta emot mycket hat.
– Om jag lyfter frågor som har med tolerans och en mer kärleksfull värld att göra, så kan man inte tänka att det är så provocerande, men det är det faktiskt, vilket är jättemärkligt.
Hanterar hatet med humor
Men han har också hittat sitt sätt att hantera hatet. På nätet har han spridit skärmdumpar på hur han svarat hatiska sms.
– Det var någon som skickade ett sms till mig och tänkte förmodningen inte på att telefonnumret syns när man skickar sms, så då svarade jag. Man får göra det med twist för man orkar inte ta det personligt, för det handlar inte om mig.
Han säger att samhället gemensamt måste ta ställning för den värld, både privatpersoner och politiker.
– Politiker måste sätta till de resurser som behövs och alla människor som sitter med sina Twitterkonton, det är också vi som måste göra skillnaden. Vi kan börja sprida nätkärlek istället och sluta lyssna på och lyfta upp vargarna som sprider skit. Blockera dem.
Rickard Söderberg tycker också att man ska lyfta de som utsätts för hatet, istället för att trycka ner hatarna.
– När någon blir utsatt ska man bara gå in och ställa till en sådan enorm scen och säga till den som utsätts att ”du är fantastisk och dig är det inget fel på och nu ska vi förändra världen”. Vi måste förändra världen och börja bygga den så som vi vill ha den.