Riksbanken har sett risker med att moderna betalningstjänster drivs helt i privat regi. Foto: TT

Riksbanken: Dags att testa e-kronan

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer när folk inte längre betalar med sedlar och mynt, och vilket ansvar tar egentligen riksbanken för att digitala betalningar funkar lika bra som kontanter?

Den frågan har Riksbanken funderat på, och slutsatsen är att man bör ta fram en ”e-krona” – i alla fall på prov.

En allt mindre del av svenskarnas betalningar sker med de gamla prassliga pappersedlarna och skramliga småmynt. I stället görs betalningar digitalt, genom banköverföringar men inte minst med hjälp av betalningsappar. På den fronten är det storbankernas Swish-tjänst som dominerar totalt.

Men Riksbanken, som i 350 år har försett svenska allmänheten med pengar, har sett risker med att moderna betalningstjänster drivs helt i privat regi koncentrerat till ett fåtal kommersiella aktörer.

”På sikt kan denna koncentration hämma konkurrensen på marknaden och göra samhället sårbart”, står det i Riksbankens första delrapport från i fjol.

Nya beskedet: e-krona på prov

I fjol inleddes därför arbetet med att utvärdera behovet av en ”e-krona”. Det skulle vara en av riksbanken garanterad motsvarighet till sedlar och mynt. En digital krona som kan överföras mellan personer genom en app, på ett betalkort, eller mellan konton – och där Riksbanken tar ett ansvar för att det fungerar avgiftsfritt och pålitligt.

På fredagen släpper Riksbanken sin andra delrapport om e-kronans vara eller icke-vara, och slutsatsen är att man i alla fall på prov ska skapa en e-krona för att testa de tekniska möjligheterna.

Inget slutgiltigt beslut

Att på prov bygga en e-krona för att testa möjligheterna är dock inte detsamma som ett slutgiltigt beslut i frågan, påpekar Riksbanken.

”Nästa steg i riksbankens arbete med e-kronan bör vara att bygga en e-krona för att på så sätt lära mer och pröva vilka tekniska lösningar som är användbara och möjliga att förverkliga”, säger Eva Julin, projektledare för Riksbankens e-kronaprojekt, i Riksbankens pressmeddelande.

”En teknisk lösning skulle ge Riksbanken ökad kunskap inför ett beslut om att ge ut eller inte ge ut en e-krona”.

Tre förslag från Riksbanken

I den nya rapporten om Riksbankens e-kronaprojekt föreslår den tre saker:

  • Att man börjar ta fram en teknisk lösning för en e-krona för att prova vilka lösningar som är ”användbara och möjliga”.
  • Att man tar fram förslag på lagändringar som krävs för att upprätta en digital e-krona. En lagändring är dock upp till lagstiftaren, alltså riksdagen.
  • Att man fortsätter att utreda de ekonomiska aspekterna av en e-krona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.