Ställ dina frågor om räntehöjningen
Daniel • Tjena Alexander, har ett lån på 1.3milj idag på en ränta på 3.61. Bör jag vara nöjd med detta eller höra runt med andra banker?
vilken ränta man får beror på bl a storlek på lånet (de tjänar mer på dig desto mer du lånar), hur "säker" du är som kund - hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde/hur bra marginaler du har i privatekonomin, samt hur många andra tjänster du köper av dem. Oavsett det, så tror jag det kan vara en idé att shoppa runt lite. Alla banker är inte alltid lika intresserade av att ragga nya bolånekunder, en del är ibland mer på friarstråt än andra. Därför är det en idé att kolla läget på marknaden då och då och inte slå sig till ro för länge...
Lars • Är det smart att betala av halva sitt bolån om man har ett sparade ?
det beror helt på vad du har för avkastning på ditt sparande. var tjänar du mest på att ha pengarna? Är det bättre affär att slippa betala X i ränta eller att få Y i ränta/avkastning?
Det beror också på om du har en buffert för oförutsedda händelser redan. Alltid bra att ha lite pengar snabbt tillgängliga för regniga dagar...
Kan banken hjälpa sina kunder som inte klarar av den höga räntan på sina bolån? • Kan banken hjälpa sina kunder om räntan blir alldeles för dyr för sina kunder?
det finns en möjlighet (inte rättighet) att ansöka om att få slippa amortera (för den som annars faller under amorteringskravets regler), tillfälligt. Jag citerar konsumenternas.se:
"Om du har ett bolån som omfattas av amorteringskrav och det inträffat något som lett till att du har fått en väsentligt sämre ekonomi, så är det möjligt för banken att bevilja dig en lättnad av amorteringskravet."
Martin Å • Varför är inflationen kvar på så hög nivå? Många nämner ju energipriserna, men nu blev ju aldrig elpriserna så skyhöga som skräckscenariona visade? Och vintern är mild i söder och går mot sitt slut.
Inflationen har spridit sig från elen och bensinen till allt annat i samhället, så att till och med en streamingtjänst höjer priset "för att alla höjer priserna, och våra räkningar också blir dyrare". När det kommit så långt, så är det farligt nära att inflationen blir ett självspelande piano. Det vill Riksbankens verkligen undvika och tar därför hellre i för mycket nu, än för lite.
Gustav • Varför pratar så många "förståsigpåare" om att det värsta snart är över? Det är som om man helt missat att problemet är att leva med den nya räntan, inte bara att höjningarna ska upphöra. Det värsta är väll över först när räntan börjar sänkas igen?
jag tror inte du ska hoppas på så låga räntor som de varit de senaste 10 åren. det var ett onormalt lågt ränteläge. nu närmar vi oss normala räntor, historiskt sett. Men visst, det kan vika ned något igen, särskilt om det blir en rejäl lågkonjunktur.
Patrik • Hur ser du på svenska kronans utveckling kopplat till räntehöjningen? Riksbanken sa även att de kommer sälja svenska värdepapper de sitter på. Kommer inte detta ytterligare spä på kronans svaga utvecklingen och därmed spä på importerad inflation ytterligare?
när de säljer, så måste nån köpa papperen med kronor (och därmed köpa kronor). Så det stärker snarare än försvagar kronan.