• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör riksbankschefen Erik Thedéen om hur elstödet påverkat den stigande räntan. Foto: SVT

Riksbankschefen: Elstödet höjde inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Flera ekonomer påpekar att regeringens utbetalning av elstöd kan ha spätt på inflationen och i sin tur räntehöjningarna. Riksbankschefen Erik Thedéen bekräftar att elstödet sannolikt gett den effekten men menar ändå att det var rätt att betala ut pengarna.

– Om man inte hade gjort det så hade inflationen varit något lägre, säger Erik Thedéen i 30 minuter.

Ekonomiprofessorn John Hassler säger till TV4 att räntan kunde varit en kvarts procent lägre om regeringen inte betalat ut elstödet. Han menar att det är möjligt att den räntehöjningen slår värre för många än elprishöjningen. Totalt har regeringen beslutat om 56 miljarder i elstöd till privatpersoner och företag.

Erik Thedéen säger att John Hassler i rent allmänekonomisk mening har rätt och att om förutsättningarna varit lika så hade räntan också varit något lägre utan elstödet. Men Riksbanken har ändå valt att inte kritisera elstödet.

– Den extrema elprischock som vissa hushåll utsatts för är kraftigt åtstramande. Det förefaller för mig rimligt att kompensera dem, säger Erik Thedéen.

Både Riksbanken och finansminister Elisabeth Svantesson har framfört att regeringen bör vara försiktig med stora generella ekonomiska stöd som ökar hushållens köpkraft och spär på inflationen. Erik Thedéen anser dock inte att elstödet var ett generellt stöd då elprischocken slog väldigt olika mot olika hushåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.