Regeringen fattar själv beslut om förordningar, men har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut. Nu meddelar migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen backar från den.
– Skulle vi gå rakt emot det riksdagen har sagt så hade vi hamnat i konstitutionellt stora bekymmer, säger Morgan Johansson.
Bakom riksdagsbeslutet om att uppmana regeringen att backa står, M, KD, L och SD. C lade ned sina röster.
Kan få följder i framtiden
Att riksdagen inte kan lägga en förordningsförändring och kommer ge konstitutionella följder tror Morgan Johansson.
– Riksdagen bryter mot praxis när man går in i regeringens möjligheter att besluta om förordningen och låser oss därmed, säger migrationsministern till SVT.
Förordningen skulle ha inneburit att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. För närvarande är kravet två år.
Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.
Ungdomarna som berörs tvingas lämna landet
För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier ställs vissa krav på jobb och försörjning. Hittills har 72 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.
Den konkreta effekten av riksdagens beslut kan innebära att en del av de ungdomar som berörs tvingas lämna landet och återvända till Afghanistan.
– Det kommer bli svårare för ungdomarna att stanna. Många kommer att behöva skickas tillbaka till följd av detta, säger Morgan Johansson.