L: En tillfällig pandemi inte ett argument för permanenta uppehållstillstånd

Publicerad

Den växande ungdomsarbetslösheten till följd av coronapandemin riskerar att slå undan benen för dem som omfattas av den nya gymnasielagen, befarar C, V och MP. Nu vill partierna mildra villkoren – men förslaget får hård kritik.

– Det är väldigt svårt att säga att en tillfällig pandemi ska vara ett argument för att bevilja permanenta uppehållstillstånd, säger Fredrik Malm (L) i Aktuellt.

Sedan pandemins utbrott har ungdomsarbetslösheten stigit kraftigt och med det en debatt om hur det försvårat för dem som omfattas av den nya gymnasielagen att uppfylla kraven för att få stanna i Sverige. Nu vill C, V och MP mildra villkoren för dem som nu riskerar att inte hitta jobb och därmed utvisas.

– Vi tycker att de här ungdomarna som har varit i Sverige i fem års tid, lärt sig svenska, studerat och blivit en del av samhället ska få stanna även om det jobb som de får inte är en tillsvidareanställning, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk i Aktuellt.

Fredrik Malm (L) är kritisk till förslaget, som han menar undergräver en ”långsiktigt hållbar migrationspolitik”.

– Vårt Migrationsverk och våra domstolar har slagit fast att ingen som omfattas av den nya gymnsasielagen har behov av skydd i Sverige. Samtidigt har vi flera hundratusen personer som har behov av skydd. Om man gör så att den här gruppen ska ha tillträde till subventionerade provanställningar tränger man undan de jobben för de flyktingar som behöver komma in på arbetsmarknaden, säger han Aktuellt.

”Det här är människor som kan försörja sig”

Annika Hirvonen Falk anser att kraven, som de ser ut nu, är för hårda.

– De som kom som ensamkommande barn för fem år sedan och nu har gjort allt för att få komma in i samhället ska kunna få stanna och börja bidra. Det här är människor som kan försörja sig, säger hon i Aktuellt.

Fredrik Malm (L):

– Det väsentliga är om vi ska ha en lagstiftning som fokuserar på skyddsbehov där alla behandlas lika, eller om ska vi ha en massa undantag för olika grupper, säger han.

– Det är väldigt svårt att säga att en tillfällig pandemi ska vara ett argument för att bevilja permanenta uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.