Riksdagen röstar ja till ny pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tillfälliga pandemilagen har klubbats igenom av riksdagen och kommer att börja gälla redan på söndag.

– Den kommer att användas i närtid, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Den nya lagen, som gäller fram till den sista september 2021, ger regeringen befogenhet att besluta om fler tvingande åtgärder.

Det kan exempelvis handla om att stoppa kollektivtrafik, reglera hur många personer som får samlas på en allmän plats eller fatta beslut om att stänga butiker och shoppingcenter.

Coronapandemin

Socialminister Lena Hallengren (S) påpekar dock att huvudsyftet med den nya lagen inte är att stänga verksamheter, utan snarare att begränsa exempelvis öppettider och besökare.

– Det handlar om att vidta olika typer av begränsningsåtgärder som kan riktas mycket mer specifikt, säger hon.

Kan leda till böter

Nytt är också att den som bryter mot åtgärderna kan tvingas betala böter. Detta gäller för både verksamheter och privatpersoner.

– Den stora delen handlar om att länsstyrelserna ska se till att varuhus, sportcenter och så vidare följer de åtgärder de ska vidta. Då kan de få vite om det inte gör det och i slutändan få stänga om de inte sköter sig, säger Hallengren.

– Penningböter för en enskild individ handlar om att det är uppenbart att man bryter mot regler om förbud mot större folksamlingar till exempel, fortsätter hon.

Lagen ska användas inom kort

Statsminister Stefan Löfven säger i SVT:s Morgonstudion att den nya lagen kommer att användas i närtid.

– Vi ska återkomma när vi har besked om det.

– Det handlar till exempel kollektivtrafiken. Nu har vi maskrekommendationen men vi kan behöva göra mer där. Det handlar även om gym, köpcentrum och de som hyr ut lokaler för fester, säger han.

Höjda röster om ersättning

En majoritet av riksdagspartierna, närmare bestämt M, C, L, KD och SD, har varit kritiska till att lagförslaget inte innehållit något löfte om kompensation till verksamheter som drabbas ekonomiskt av exempelvis en nedstängning och kräver att rätten till ersättning förtydligas.

– När staten fattar beslut om nedstängningar måste staten ta ansvar för beslutet. Kompensation som huvudregel måste till de verksamheter som drabbas ekonomiskt. Man måste naturligtvis betala hyran och fritids till sina barn även om man arbetar inom privat sektor, säger Lina Nordquist (L) under riksdagsdebatten om den nya lagen på fredagen.

Verksamheter som omfattas av lagen:

– Teater, bio, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.

– Butiker, köpcentrum och liknande.

– Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik.

– Lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomster.

– Allmänna platser, som parker och badplatser.

Regeringen kan också införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet