Främst berörs verksamheter där mycket folk kan samlas, som till exempel i handeln, i kollektivtrafiken, på gym, campingplatser och bibliotek. Om alla regleringar skulle tillämpas samtidigt blir resultatet nära på en nedstängning av samhället. Men det är ett scenario som inte är särskilt troligt anser Karin Åhman, lektor i statsrätt.
Lagen ger också utrymme för att reglera antalet personer som vistas på en allmän plats, som i parker och på stränder. Om den nya pandemilagen skulle tillämpas där skulle ansvaret falla på den enskilde individen.
– Om man exempelvis har regler om man inte får vara mer än åtta personer i grupp på allmänna platser skulle det kunna innebära att man får böter. Säger Karin Åhman, lektor i statsrätt på Stockholms universitet.
Kritik från oppositionen
Flera medier har rapporterat om att regeringen mött kritik från oppositionspartierna, som vill att lagen ska innehålla en reglering om ekonomisk ersättning till de verksamheter som skulle kunna drabbas hårt. Som svar har regeringen lagt till en skrivning om att regeringen ska redovisa vilka ekonomiska konsekvenser olika åtgärder kan få för företag, löntagare eller andra aktörer.
– Det är svårt att bedöma varför man inte vill ha in ersättningsregler i lagstiftningen, jag tror inte man vill binda upp sig till det. Man gillar läget om det blir aktuellt, säger Karin Åhman.
Omröstningen sker i riksdagen på fredag, den nya tillfälliga lagen föreslås gälla till utgången av september 2021.