• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialminister Lena Hallengren och näringsminister Ibrahim Baylan Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pandemilagen gör möjligt att stänga köpcenter och butiker

Uppdaterad
Publicerad

Vid mycket allvarliga lägen får regeringen genom den nya pandemilagen besluta om nedstängning av butiker, kollektivtrafik, shoppingcenter eller annan verksamhet som omfattas av pandemilagen.

Regeringen har nu lämnat förslaget om den tillfälliga pandemilagen till lagrådet och om den blir godkänd och klubbad av riksdagen träder den i kraft 10 januari och gäller till sista september 2021.

Regeringen ska besluta om rättsligt bindande regler för butiker och köpcentrum om pandemilagen godkänns, uppger näringsminister Ibrahim Baylan.

Coronapandemin

– Det handlar om vissa typer av handelsplatser, som till exempel gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och där det förekommer väldigt mycket trängsel, säger Ibrahim Baylan på en pressträff under måndagen.

Inför böter

Regeringen kan även besluta att restauranger och andra serveringsställen ska hållas stängda om det är nödvändigt för att minska smittspridningen. Öppettiderna ska också kunna begränsas.

De personer som bryter mot restriktioner kan komma att dömas till böter på mellan 200 och 4 000 kronor.

– Individer som bryter mot restriktioner kommer kunna dömas till penningböter, säger socialminister Lena Hallengren.

Vad aktörer som drabbas av eventuella nedstängningar får för ersättning konkretiseras inte.

– I lagstiftningen skriver vi inte hur vi ska kompensera, men vi skriver in att man ska överväga kompensation, säger Lena Hallengren.

Ibrahim Baylan instämmer:

– Sedan i mars har vi genomfört ett stort antal stödåtgärder för att mildra effekten av den här pandemin. Det kommer vi att fortsätta med, oavsett lagen. Ersättning eller stöd kommer vi att återkomma till i närtid, säger han.

”Överväga duger inte”

Mats Hedenström, näringslivspolitisk chef på Svensk handel, tycker att det är viktigt att regeringen och riksdagen har de verktyg som krävs för att stoppa pandemin till varje pris.

– Det här kan ge en ökad tydlighet. Vi har efterlyst att reglerna måste vara klara.

Samtidigt är det långtgående inskränkningar som görs möjliga och han är kritisk till att det inte finns ett tydligare ersättningssystem.

– Att man ska överväga kompensation som Hallengren sa, det är för svagt. Det duger inte tycker jag, säger Mats Hendenström.

Länsstyrelsen tilldelas uppdraget om tillsyn och är alltså den myndighet som ansvarar för inspektioner och att lämna beslut om åtgärder till riksdagen inom två veckor. Riksdagen ska besluta om lagen den 8 januari.

Verksamheter som ska omfattas av lagen är:

• Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

• Platser för fritids- eller kulturverksamhet

• Butiker, köpcentrum

• Kollektivtrafik

• Lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomster

• Allmänna platser, som parker och badplatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet