Live

Riksdagen röstar om ny könstillhörighetslag

Under onsdagen ska Sveriges riksdag rösta om förslag till ny könstillhörighetslagen. Förslaget har orsakat debatt och splittring i flera partier. För juridiskt kön föreslås det att åldersgränsen sänks till 16 år med målsmans godkännande. Det ska heller inte krävas en könsdysforidiagnos.

Under onsdagen ska Sveriges riksdag rösta om förslag till ny könstillhörighetslagen. Förslaget har orsakat debatt och splittring i flera partier. För juridiskt kön föreslås det att åldersgränsen sänks till 16 år med målsmans godkännande. Det ska heller inte krävas en könsdysforidiagnos.

Här klubbas förslaget igenom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har könstillhörighetslagen klubbats igenom. ”Väntat”, säger SVTs inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

Votering om ny könstillhörighetslag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Demirok (C): Berör väldigt få av oss

Även Centerpartiets Muharrem Demirok ser glädjande på att lagen röstats igenom.

- Äntligen har Sverige en modern könstillhörighetslag, den berör väldigt få av oss i vardagen men för de som berörs av den så kommer det vara en helt ny förutsättning för att ha ett fungerande liv.

Demirok blir även tillfrågad om vad hans analys av splittringen bland partierna med denna fråga är.

- Istället för att fokusera på deras splittring som varit uppenbar och ganska smärtsam att skåda väljer jag att se det fina som var det fina i dag i kammaren. Där satt sex partier med stor enighet som orkade och ville stå upp för medmänsklighet, öppenhet och tolerans. Jag följde debatten och det var otroligt fint och jag kände mig stolt som representant av Sveriges riksdagen i dag.

Pinnat inlägg

Riksdagen röstar igenom könstillhörighetslagen

Efter en lång debatt och en oro att voteringen skulle skjutas upp har riksdagen röstat igenom den omtvistade könstillhörighetslagen.

234 ledamöter röstade ja medan 94 röstade nej och 21 ledamöter var frånvarande vid voteringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Juntti (M) röstade emot partiet: Kunde bara inte

Ellen Juntti (M) valde att rösta emot Moderaterna i förslaget om en ny könstillhörighetslag.

- Det är första gången på mina drygt tretton år i riksdagen jag inte tycker som partiet. Och jag kan bara inte rösta för att 16-åringar ska få byta sitt juridiska kön. Jag tycker det är fel, det är för ungt, säger hon till SVT:s reporter på plats.

Varför är det fel?

- Det är för ungt. Jag tycker inte man är tillräckligt gammal för att påbörja processen med att byta juridiskt kön som senare sätter igång bollen till kirurgiska ingrepp till exempel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Johan Hultberg (M): Glädjande

Johan Hultberg (M) som innan voteringen trodde att förslaget skulle få ett brett stöd i riksdagen säger att det är glädjande till reportrar efteråt.

- Det är glädjande, det här är en försiktig men viktig reform för en utsatt grupp. Jag är glad att vi är i mål med den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jimmie Åkesson (SD): Det är bedrövligt

Efter voteringen säger Jimmie Åkesson (SD) till reportrar i riksdagen att han är besviken på voteringen.

- Jag tycker det är bedrövligt, jag tycker det är bedrövligt att man så lättvilligt röstar igenom ett förslag som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen. I ett fall där det handlar om barn som det gör i detta fallet så blir det ännu mer känsligt. Jag tycker det är ett beslut som behöver rivas upp.

På frågan om vad det kommer innebära för tidösamarbetet säger han:

- Det innebär egentligen inte så mycket för tidösamarbetet för det här ingår inte i Tidösamarbetet. Men sen är jag oerhört besviken naturligtvis på de delar av regeringen som valt att driva igenom detta trots att det saknar stöd.

Marmorstein: Hör inte till vanligheten

I SVT:s livesändning berättar Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator, om hur den sex timmar långa debatten som föregått voteringen sett ut.

- Det hör inte till vanligheten att ledamöter ägnar sex timmar till en och samma sakfråga.

SD har sedan tidigare anklagats för att vilja förhala hela processen.

- Det förnekar de, men det var så att det var åtta sverigedemokrater och fem kristdemokrater som ville hålla anföranden och sen var det många som ville replikera. Jag tror att Johan Hultberg (M) fick elva repliker på sitt anförande. Det är ovanligt mycket.

Johan Hultberg (M): Tror vi får ett brett stöd

Moderaternas Johan Hultberg fick samma fråga som Hans Eklind angående vad han tror utfallet blir, varpå han svarar:

- Utfallet tror jag blir att vi får ett brett stöd för en försiktig modernisering av en över 50 år gammal lag som blivit omodern och behöver uppdateras.

- Och det är det här förslaget innebär. Vi gör det någorlunda enklare att ändra det juridiska könet. Det är en förändring de allra flesta svenskar inte kommer märka av eller påverkas av men det kommer förbättra livsvillkoren för en liten utsatt grupp.

Han tror även likt Hans Eklind att frågan inte kommer påverka tidösamarbetet.

Hans Eklind (KD): Hotar inte samarbetet

Efter debattens avslutande frågar SVT:s reporter på plats i riksdagen hur Hans Eklind (KD) ser på utgången.

- Det blir svårt att få den där tredjedelen av ledamöterna som krävs för att vi ska kunna återremittera, säger han.

Han fortsätter med att säga att han trodde att det skulle vara tillräckligt många ledamöter som ville säga nej men inte kunde i och med partiledning som skulle vilja återremittera förslaget.

- Att återremittera det här förlsaget och fixa till de här bristerna som man erkänner finns, det trodde jag faktiskt hade en reell chans att vinna gehör här senare idag.

På frågan om hur han tror detta påverkar tidösamarbetet säger han:

- Jag sitter i finansutskottet och där har vi väldigt bra samarbete, den här frågan har inte fungerat riktigt bra. Men jag ser inte att det hotar tidösamarbetet.

Debatten avslutas

Riksdagens talman meddelar nu att debatten är avslutad.

S: Bra att vi nu kan genomföra en lagändring

Sofia Amloh (S) säger i sitt anförande att förslaget till lagstiftning väcker känslor och att det är något hon har stor respekt för.

Hon pratar också om att Sverige har världens äldsta könstillhörighetslag och att en modernisering av lagen har utretts i över tio år.

- Det är bra att vi nu kan genomföra en lagändring.

Hon säger även att det sprids myter om att det skulle bli farligare för kvinnor om det blir lättare att ändra juridiskt kön, varpå hon säger.

- Det saknar belägg och är orealistiskt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Omröstningen riskerar att skjutas upp

Det finns en risk att omröstningen av den nya könstillhörighetslagen skjuts upp, detta på grund av den debatt som just nu pågår. Den är öppen för alla ledamöter och talarlistan är lång och det finns heller ingen begränsning i hur många som kan begära replik.

– Om debatten pågår över klockan 16 kommer beslut fattas vid nästa voteringstillfälle, säger talman Andreas Norlén.

Om debatten inte är klar 16:00 och omröstningen skjuts upp till torsdagen så gäller inte längre det kvittningsförbud som Kristdemokraterna har begärt för dagens omröstning.

Läs mer i artikeln här.