Förslaget om en ny könstillhörighetslag vill göra det lättare att byta juridiskt kön. Åldersgränsen ska sänkas från 18 till 16 år, med målsmans godkännande.
Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos – alltså att könsidentiteten inte stämmer överens med det födda könet och att det innebär ett lidande – utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.
Förslaget innehåller också en förändring som gäller könsbyte genom kirurgiska ingrepp. I dag krävs tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra ett sådant ingrepp. Det ska inte behövas i framtiden.
På onsdagen sker omröstningen kring den nya lagen, som föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
”Blev droppen för mig”
Birgitta Granquist i Göteborg, fram till nyligen vice ordförande för Liberalernas kvinnoförbund, har lämnat partiet i protest mot förslaget.
– Det har varit ett antal frågor där jag har känt att jag inte tycker likadant som mitt parti. Men den senaste tidens debatt om könstillhörighetslagen blev droppen för mig.
Vad blev för mycket?
– För det första att man tar bort kravet på en medicinsk diagnos för ett könsbyte. Sedan så är jag emot det här med att man sänker åldersgränsen till sexton år. Man är inte myndig och att då ta ansvar för att byta kön, det är ju en stor händelse i livet.
Varför har den här frågan blivit så viktig för dig?
– För mig så är det viktigt att värna flickor och kvinnor, och när vi tittar på unga flickor som söker för könsbekräftande vård, så har det ökat markant de senaste åren. Jag tycker att det förtjänar att man tittar på vad det beror på. Är det alldeles för jobbigt att vara flicka och kvinna i dag eller är de något annat?
Så här tycker partierna:
Flera partier ser det som en viktig reform för att förbättra livsvillkoren och stärka friheten för transpersoner.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. De andra partierna är för, men inom dem finns intern splittring. Bland annat förs en het debatt inom Socialdemokraterna, där kvinnoförbundet med Annika Strandhäll i spetsen är emot.
Inom Moderaterna har flera anonyma källor vittnat om att statsminister Ulf Kristersson vill se den nya lagen, medan andra i partiets riksdagsgrupp är emot.
Även i Liberalerna har slitningar uppstått där kvinnoförbundet inte tagit ställning i frågan.