Noa Cortinez Samenius, ordf Muf Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför borde nya könstillhörighetslagen röstas igenom, enligt Noa Cortinez Samenius (M). Hör honom i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Muf om nya könslagen: ”Helt naturlig modernisering”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om en ny könstillhörighetslag har skakat om i Moderaterna. Men långt ifrån alla är emot förslaget, menar Muf-toppen Noa Cortinez Samenius.

– Vi är glada att partiledningen står upp mot stötarna i riksdagsgruppen i den här frågan, säger han till SVT.

Enligt Cortinez Samenius finns ett brett stöd för lagförslaget inom inte bara ungdomsförbundet, utan i partiet i stort.

– Det finns inget radikalt i den här nya lagen. De som vill få det att verka så ägnar för mycket tid åt kulturkrigande. Det här handlar snarare om en normalisering i förhållande till våra grannländer, säger han.

Noa Cortinez Samenius syftar på att att övriga nordiska länder redan infört möjligheten att byta juridiskt kön. I Norge är åldersgränsen 6 år, långt under den föreslagna 16-årsgränsen i Sverige.

Konflikt om åldersgränsen

Han vill inte uttala sig om turbulensen inom riksdagsgruppen men ser det inte som ett problem att olika åsikter vädras i partiet.

– Sen är det klart att det är olyckligt när en intern konflikt blåses upp till något större än det borde vara. Det ser inte så bra ut.

En av de viktigaste skiljelinjerna i konflikten har handlat om åldersgränsen för byte av juridiskt kön. Även om Moderaterna tidigare ställt sig bakom en 18-årsgräns menar Cortinez Samenius att det nuvarande förslaget ligger ”väl i linje med” det partistämmobeslut som Moderaterna fattade i fjol.

– Jag tror vi kommer landa i att det här förslaget röstas igenom med ett brett stöd även från Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.