Riksdagsförvaltningen utreder ledamöters ersättning för boende

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsförvaltningen undersöker om det har begåtts några felaktigheter gällande boendeersättningar för riksdagsledamöterna Jörgen Hellman (S) och Helena Bouveng (M). Det uppger myndigheten i ett mejl till SVT Nyheter.

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) lämnade under onsdagen alla sina politiska uppdrag efter Uppdrag gransknings avslöjande om hans boendesituation.

Hellman har fått motsvarande 700 000 kronor i ersättning eftersom hans bostad ligger mer än fem mil från riksdagen. Det ger honom rätt till både övernattningslägenhet och traktamente.

Granskningen visar dock att det hus i Vänersborg som Hellman uppgett som folkbokföringsadress bland annat saknar avlopp.

Även riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) har tagit del av förmåner i form av övernattningslägenhet och traktamente då hon är folkbokförd i ett hus i Vetlanda som ägs av hennes bror.

Detta trots att hon i andra sammanhang uppgett att hon är permanentboende i ett hus på Värmdö, 3,5 mil från riksdagen, där hennes pojkvän och dotter dessutom är skrivna.

Undersöker eventuella felaktigheter

Nu meddelar riksdagsförvaltningen att man tittar på ärendena.

”Vi kommer att undersöka om gällande regelverk inte har följts i något avseende”, skriver enheten för ledamotsersättning i ett mejl til SVT.

Enligt dagens regelverk kan riksdagsförvaltningen inte kräva tillbaka ersättning från ledamöterna. Däremot träder nya regler i kraft den 1 juli som öppnar för möjligheten till återkrav, men de gäller enbart framåt och kan inte appliceras bakåt i tiden.

Skadar förtroendet

Både Jörgen Hellman och Helena Bouveng anser att de agerat inom gällande regelverk.

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti”, skriver Hellman i en kommentar på Facebook i samband med avgången.

Helena Bouveng vidhåller att hennes permanenta boende är i Vetlanda. Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till SVT att partiets bedömning är att hon har följt det nu gällande regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.