Under september har tolv personer dödats under den våldsvåg som sveper över Sverige. Elva har skjutits ihjäl och en ung kvinna dödades i ett sprängattentat.
Rikspolischef Anders Thornberg säger vid en pressträff att något slut på händelseutvecklingen ännu inte kan siktas.
– Tyvärr finns det lite som talar för att det här grova våldet snabbt kommer att upphöra. vi bedömer att det är sannolikt att det kommer nya våldshändelser innan utvecklingen vänder, säger han.
– Det är en omfattning av terrorliknande våldsdåd som vi inte har sett motstycke till. Det är inte en gräns som har passerats, det är flera.
Utökat samarbetet med militären
Polisen ska utöka samarbetet med Försvarsmakten och samtal har redan inletts med ÖB om hur det ska kunna gå till. Det skulle bland annat innebära stöd med bevakningsuppdrag, hjälp med logistik och fordon. Men även andra kompetenser inom exempelvis analys kan vara aktuella.
– Det ska vara under polisens befäl. Det handlar inte om att sätta in Försvarsmakten med direkta brottsbekämpande uppgifter på fältet, säger Anders Thornberg.
Utöver det har Polismyndigheten fått i uppdrag att tillsammans med Socialstyrelsen och Statens institutuionsstyrelse ta fram förslag på hur man kan arbeta mot barn kopplat till gängmiljön.
– Det finns till och med barn som själva kontaktar nätverken för att få mörda, säger han.
”Kan inte täcka alla adresser”
SVT kunde på torsdagen berätta om en lista med 150 adresser som polisens underrättelseenhet bedömer som högaktuella för eventuella dåd kopplade till gängkriget.
– Vi försöker hela tiden ligga steget före, men det är svårt. Det är rörlig materia, om det var 150 i går är det kanske 170 eller 120 i dag. Vi kommer inte kunna täcka alla adresser, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm.
Åklagarmyndigheten kommer också rikta förstärkningar i allt större grad till de orter där det behövs.