• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se detaljer i videon från skjutningen som antyder att gärningspersonen genomför ett videosamtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se detaljer i videon från skjutningen som antyder att gärningspersonen genomför ett videosamtal. Foto: Blåljus/SVT/Storyblocks

Utredaren: ”Utförarna ska visa att jobbet är genomfört”

Uppdaterad
Publicerad

På Instagram sprids ett klipp som visar mordet på en 18-åring vid en idrottsplats i Stockholm. En av de misstänkta gärningspersonerna i skjutningen ser ut att ha ett videosamtal samtidigt som offret dödas.

– Man kan tolka det som att det är en uppdragsgivare på andra sidan, som får ta del av avrättningen, säger Luay Mohageb, civil utredare hos polisen och skribent.

Än är det mycket som är oklart efter onsdagens mord vid Mälarhöjdens IP i Fruängen i Stockholm. Men kort efter dådet sprids en video som sägs visa hur 18-åringen skjuts till döds. Detaljer i videon tycks visa att dådet filmas i ett videosamtal.

Det kan enligt Luay Mohageb dels handla om att uppdragsgivaren vill se dådet och att utförarna vill visa att ”jobbet är genomfört”.

Kritik mot Instagram

Evin Cetin, jurist och en av författarna till boken Mitt ibland oss som handlar om gängkriminalitet, tycker att socialamedierjättarna ska sätta stopp för spridning av filmade våldsdåd.

– Jag tycker det är allvarligt att Instagrams plattform för barn och ungdomar får användas för att tydligt sprida både bilder utav dödlig utgång men också videos av dödligt utgång. Man ska likställa sig och inte möjliggöra sociala medier som en plattform för grupperingar som begår våld och våldsdåd.

”Propagandakanal för den egna sidan i konflikten”

Enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu har sociala medier länge använts av kriminella grupperingar.

– Det är egentligen inget nytt, det är bara mer extremt och mer chockerande. Den här typen av videor har lagts upp av gängen i flera år då man brutalt misshandlar varandra, till döds till och med. Det här att man skjuter ihjäl någon och filmar det och lägger ut det senare på ett konto som används som en propagandakanal för den egna sidan i konflikten är att ta det ett steg vidare, säger han i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför väljer gängkriminella att publicera mord på sociala medier – trots risken att åka fast. Hör kriminalreporter Diamant Salihu i klippet. Foto: SVT Morgonstudion

På fredagsmorgonen var klippet borttaget från det aktuella instagramkontot och ersatt med en stillbild från händelsen.

SVT Nyheter har sökt Instagrams ägare Meta utan framgång. Luay Mohageb uttalar sig som debattör och inte som representant för Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.