”Det är allvarligt att det är så många brister”, säger riksrevisor Margareta Åberg. Foto: Miljöförvaltningen Malmö stad/TT

Riksrevisionen: Avfallskontrollen fungerar dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Bristande kontroll, oklar ansvarsfördelning och snårig byråkrati. Riksrevisionen riktar skarp kritik mot hanteringen av farligt avfall i Sverige.

I en rad artiklar och inslag har SVT Nyheter granskat hanteringen av importerat avfall till Sverige. Ett exempel är Sysavs kraftvärmeverk i Malmö, som importerade radioaktivt oljeslam från Norge.

Nu riktar också Riksrevisionen skarp kritik mot tillsynen av transporter med farligt avfall till, från och inom Sverige. Informationen om hur mycket farligt avfall som uppkommer och behandlas är osäker och det är svårt att spåra var det tar vägen. Dessutom saknas kartläggningar av olaglig avfallshantering.

#sopgranskning

Tillsyn saknas

Det brister också i tillsynsverksamheten, menar Riksrevisionen. Enligt dem sker det i princip ingen tillsyn över transporter av farligt avfall in i landet och transporter inom landet och sanktionerna vid överträdelser är troligtvis inte tillräckligt avskräckande.

– Det sker i princip ingen tillsyn av import av farligt avfall, säger Fredrik Engström, projektledare på Riksrevisionen.

Sophantering är en miljardindustri, men eftersom kontroller i många fall är obefintlig, öppnas möjligheter för oseriösa aktörer. Enligt Riksrevisionen är det i många fall en lönsam bransch och straffskalan för miljöbrott är också låg.

– Det är allvarligt att det är så många brister på området, inte minst eftersom det globalt finns betydande inslag av brottslig verksamhet med kopplingar till avfallshanteringen. Situationen är bekymmersam och regeringen bör agera, säger riksrevisor Margareta Åberg i en kommentar.

Samverkan med polisen behövs

Avfallshanteringen regleras i miljöbalken och avfallsförordningen. Tillsynsansvaret för avfallstransporter delas mellan länsstyrelserna och kommunerna.

De behöver samverka med polisen, tullen och kustbevakningen. Naturvårdsverket beslutar om vissa avfallstransporter ut ur landet får genomföras.

Enligt Riksrevisionen är det också svårt att spåra det farliga avfallet och kontrollera vart det tar vägen.  Det saknas dessutom en kartläggning av den illegala avfallshanteringen.

– En av våra rekommendationer till regeringen är att införa ett spårbarhetssystem men regeringen och myndigheterna behöver också vidta ett antal andra åtgärder för att få igång en effektiv tillsyn, säger Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet