Glesbygdskommuner underkompenseras i förhållande till storstadskommuner, enligt Riksrevisionen Foto: Bertil Olofsson Bo, SVT / Lars Pehrson, SvD, TT

Riksrevisionen: För låg utjämning mellan kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Utjämningssystemet mellan kommunerna, den så kallade Robin Hood-skatten, fungerar inte, anser Riksrevisionen. Hela 245 av landets 290 kommuner är underkompenserade, enligt myndighetens granskning av systemet.

Utjämningen ska ge kommuner lika förutsättningar att ge sina invånare samma service. Den så kallade Robin Hood-skatten går ut på att jämna ut förutsättningarna för kommuner i hela Sverige. Enkelt uttryckt ska de rika betala till de fattiga. Nu har Riksrevisionen granskat systemet, som regeringen föreslås ska utökas från och med nästa år. Robin Hood-skatten räcker inte, är deras slutsats.

”Kommuner med stor yta, få invånare och liten andel som bor i tätort underkompenseras inom samtliga verksamhetsområden som ingår i kostnadsutjämningen”, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Inte heller regeringens ökning räcker

Under 2017 utjämnades kostnadsskillnader för 7,2 miljarder kronor. ”Om systemet hade fungerat som riksdagen avsåg” borde summan ha varit 10,8 miljarder kronor enligt granskningen.

– Det är stor skillnad mellan de kommunala skattesatserna, från 29,18 kronor i Österåker till 35,15 i Dorotea. Vår bedömning är att det beror till stor del på att kostnadsutjämningen inte fungerar, säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Riksrevisonen ställer sig positiva till regeringsförslaget att omfördelningen ökas till 9,3 miljarder kronor, men deras beräkningar visar på att inte heller detta kommer att räcka för att åtgärda de identifierade bristerna eftersom de stora och glesbebodda kommunerna underskattas systematiskt. Ulf Andersson, projektledare för Riksrevisionens granskning menar att det måste tas fram ett bättre underlag för kostnaderna för kommunal service i glesbygdsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.