• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Löfven: Mer pengar till glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Det måste finnas välfärd, sjukvård och hemtjänst i hela landet – det framhåller statsminister Stefan Löfven (S) inför sitt sommartal där han föreslår omgörning i utjämningssystemet redan till årsskiftet, något som ska ge mer pengar till glest befolkade kommuner. Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, håller med om att systemet bör göras om, men anser att Stefan Löfven har tappat kontrollen.

Flankerad av socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) levererade Löfven sitt löfte vid en presskonferens i värmländska Björneborg. Ett löfte om att arbeta för en omgörning av kostnadsutjämningssystemet redan till årsskiftet.

– Kort sagt mer pengar till glest befolkade landsting och kommuner, säger Löfven.

Enligt statsministern skulle det för regionen Värmland innebära cirka 250 miljoner kronor extra. Och resurserna behövs, säger Löfven, särskilt i de glest befolkade områdena.

– Hemtjänsten, välfärden ska finnas i hela landet. Det här förslaget i dag är ytterligare ett steg i byggandet av det starka samhälle och det trygga Sverige som jag tror på.

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag om en omgörning som ska gälla från och med 1 januari.

Shekarabi: ”Orimligt”

Civilminister Ardalan Shekarabi framhåller att de sociala klyftorna och skillnaderna i tillgång till välfärd växer i Sverige. Han framhåller att glest befolkade områden ska få en ”större bit av kakan” genom den föreslagna omgörningen av fördelningssystemet.

– Det är orimligt att de som betalar högst kommunalskatt i vårt land ofta har sämst tillgång till offentliga välfärdstjänster. Utjämningssystemet finns till för att ge likvärdiga förutsättningar till kommuner och landsting.

Hallengren: Samhället måste garantera välfärd

Socialminister Lena Hallengren framhåller att det kommer att behövas pengar för att på sikt bygga upp välfärden till Sveriges befolkning. Hon säger att man ofta betraktar den växande andelen äldre i befolkningen som en utmaning, men att det också är ett prov på välfärdssamhällets framgångar.

– Men samma samhälle som har gjort det möjligt måste också se till att alla får den välfärd man har rätt till och som man har betalat skatt för ett helt liv, säger hon.

Som del i det, säger hon, krävs alltså den föreslagna omgörningen av utjämningssystemet.

Moderaterna kritiska

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger att det är uppenbart att utjämningssystemet måste justeras men att hon ännu inte har sett Socialdemokraternas förslag. Samtidigt riktar hon kritik mot Stefan Löfven.

– Problemet är väl att Stefan Löfven inte ger några svar på de stora problemen Sverige har. Han har ju helt tappat kontrollen och försöker nu vilseleda svenska folket med att prata om en justering i ett skatteutjämningssystem, säger hon.

Vad tycker du han borde fokuserat på?

– Sverige har stora problem med mycket långa sjukvårdsköer och grov kriminalitet. Där borde Stefan Löfven efter fem år som statsminister ta sitt ansvar och presentera förslag som kan komma till rätta med det. Att lägga ett justerat förslag om ett skatteutjämningssystem löser inte Sveriges problem.

Socialdemokraterna vill vinna över landsbygden

Enligt SVT:s politikreporter Love Benigh är utspelet från S ett försök att vinna över landsbygden, något man misslyckats med enligt partiets eftervalsanalys.

– Man vill signalera tydligt att man vill satsa på landsbygden och är redo att låta storstadsregionerna ta en större del av kostnaden för att rädda välfärden i glesbygden. Det var något man redan i valanalysen slog fast att man misslyckats med i valrörelsen. Det försöker man nu jobba med, för att öka förtroendet ute i landet för S politik. Det här är ett sådant förslag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.