Det spår Post- och Telestyrelsen som gjort en förstudie som nu varit ute på remiss och där flertalet instanser säger ja och vill ha bort den fast telefoni.
Dyr omställning
Omställningen kommer att bli dyr då många miljarder måste investeras i nya växlar på organisationer och myndigheter. Dessutom måste nya kablar och fler telefonmaster upp för att få samma täckning som i dag men utan det fasta telefonnätet och riksnummer.
-Redan i dag anar man att den fasta telefonin alltmera spelat ut sin roll, säger Bo Martinsson som är seniorrådgivare på Post- och Telestyrelsen.
En tidigare utredning uppskattade kostnaden till 9,5 miljarder.
-Den utredningen gjordes för tio år sedan och vi tror inte att vi hamnar på de nivåerna nu.
-Dessutom vill vi försöka genomföra det här på ett ansvarsfullt sätt, på lång sikt, så att operatörer och andra kan anpassa sina system i normal takt så att kostnaden inte blir så kraftig.
Nästan alla svenskar upp till 65 år innehar idag en eller flera mobiler och använder sällan den fasta telefonen för att ringa – även om man har innehar en sådan.
Återstår en äldre grupp människor som aldrig hakat på mobiltrenden och som fortfarande förlitar sig på sin gamla fasta telefon med riktnummer.
Gradvis utfasning
Utfasningen av de fasta abonemanngen ska ske gradvis i akt och mening att ingen ska komma i kläm och bli utan telefon helt och hållet.
-Det handlar om en ganska långdragen process som är genomförd om kanske fem-tio år,säger Martinsson.
-Mobilnummer är ju inte kopplade geografiskt på samma sätt som riktnumrerna var, säger Martinsson.
-Slår man 070, eller vad nu mobilen man ringer till har för nummer, så kopplas samtalet fram vart man än befinner i stort sett över hela världen.
Rikard Palm
rikard.palm@svt.se