Solelsforskaren Bengt Stridh vill se förändring. Foto: SVT/TT

Risk för missvisande offerter när solelsföretagen tillåts räkna olika

Uppdaterad
Publicerad

Att bara jämföra offerter från olika företag räcker ofta inte för den som vill fatta ett välgrundat beslut kring en ny solelsanläggning. Som köpare måste man också förstå vad det är som faktiskt erbjuds. Men svåra tekniska termer och olika beräkningsvarianter kan göra detta mycket svårt för konsumenter.

– Det är verkligen en djungel, säger Bengt Stridh, som är universitetslektor på Mälardalens högskola, där han forskar och undervisar om solenergi.

Han är kritisk mot hur solcellsinstallatörer utformar sina offerter idag.

Plus granskar solel

– Det är jättesvårt för en konsument att jämföra offerter rakt av, termologin kan vara mycket krånglig.

Bengt Stridh efterlyser både standardiserade offerter och att alla företag skulle använda samma referensvärden.

– Det skulle underlätta mycket för konsumenten, säger han till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Olika sätt att räkna

För den som överväger att installera en solelsanläggning är ett viktigt första steg att jämföra offerter för utrustning och installation från olika företag. Företagens offerter baserar sig på uträkningar på solstrålningen under ett år.

Något som kan komplicera jämförelsen för konsumenter är att företag fritt kan välja vilket år de baserar sina uträkningar på. Om de då väljer ett år med rekordstor solstrålning kan offerten bli väldigt missvisande.

Vad är bäst att jämföra?

Enligt Bengt Stridh bör du som konsument alltså inte bara titta på vilket företag som erbjuder högst energi i sin offert. Risken blir då att du väljer det som ser ut att producera mest – trots att det kanske inte alls är den bästa anläggningen just ditt fall.

Bengt Stridh tycker att det är bättre att istället jämföra kostnaden per installerad kilowatt.

– Den siffran är lättare att jämföra.

Här kan du följa Plusredaktionens granskning av solelsanläggningar – och tipsa redaktionen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar solel

Mer i ämnet