I Sverige anmäls omkring 15 hatbrott varje dag, enligt Brottsförebyggande Rådet. Det handlar om olika brott där motivet är nyckeln. Den som blir utsatt blir det för att man tillhör en särskild grupp, brottet sker för att man till exempel är svart, jude eller muslim. Det vanligaste hatbrottet är olaga hot eller ofredande. Och att begå de brotten är i princip riskfritt, visar SVT:s undersökning.
Vi har granskat alla hatbrott som anmäldes i landet under tre veckor och har följt varje ärende för att se resultatet. Av de 188 anmälningar som vi granskat, har inte ett enda fall av olaga hot eller ofredande resulterat i dom.
”Åklagare har satt ribban högt”
En avsliten hijab, bajs i brevlådan eller ren och skär mobbning får enligt den här granskningen inga konsekvenser i rättssamhället.
I polishuset på Kungsholmen i Stockholm nickar Andrea Hammar igenkännande när hon ser resultatet av SVT:s undersökning. Hon ingår i polisens speciella hatbrottsgrupp i Stockholm och arbetar med frågan varje dag. Men hon ser mycket sällan ärenden om olaga hot eller ofredande gå vidare i rättskedjan.
– Det är ju inte tillåtet att säga ”jävla svartskalle”, berättar Andrea, men frågan för oss är ju om åklagaren kommer att väcka åtal. Och åklagarna har i de här fallen satt ribban rätt högt. Man kan inte åtala för allt, det finns inte den möjligheten.
På Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, känner man också igen problemet.
– De här brotten är ofta mycket svåra att utreda, säger Carina Djärv, utredare på BRÅ. Samtidigt är det ett brott som är allvarligt för de som råkar ut för det. Att göra något åt detta är något som alla samhällsinstanser behöver fundera på.