Riskkapital går nästan uteslutande till män

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivet måste ta ett mycket större ansvar för att riskkapital även ska gå till bolag startade av kvinnor. Det säger jämställdhetsminister Märta Stenevi till SVT:s Ekonomibyrån.

Och hon får medhåll från riskkapitalisten Nora Bavey.

– De går miste om en enorm potential i både avkastning och innovation, säger hon.   

Endast en procent av allt riskkapital går till bolag med kvinnliga grundare, visar en undersökning som DI Digital har gjort. 

– Från offentlig sida har vi svårt att komma åt hur det privata riskkapitalet agerar, men det finns anledning för näringslivet själv att fråga sig om man verkligen drar nytta av den innovationskraft som finns i Sverige när man fördelar resurser såhär ojämnt, säger Märta Stenevi i en intervju i Ekonomibyrån.

Hon vill även att Vinnova och Almi som delar ut statligt riskkapital ska fokusera mer på jämställdhetsfrågor. 

– De statliga aktörerna ska föregå med gott exempel när det kommer till att investera i bolag som drivs av kvinnor. Det finns en viktig uppgift för Vinnova och Almi att titta på de här frågorna när de ska fördela statligt riskkapital, säger Märta Stenevi.  

Regeringen tar inte sitt ansvar 

Regeringen har en viktig roll som investerare, säger Linda Waxin som är grundare och generalsekreterare för organisationen Ownershift. Men hon tycker inte att regeringen tar ansvar för att det kapital som de förvaltar fördelas jämställt.  

– Det är orimligt att de pengar som Märta Stenevi har makt över inte ens kartläggs var de går till idag. Ägande och kön kartläggs inte. Att kasta skit på näringslivet när man inte har rent hus hemma, det tycker inte jag är okej, säger Linda Waxin. 

“Investerare går miste om enorm potential” 

Den stora snedfördelningen mellan könen syns framförallt bland tech startups. Techbolag med kvinnliga grundare får ta del av endast en procent av det totala riskkapitalet, visar DI Digitals genomgång. 

– Det är dessutom oerhört svårt för kvinnor med hur man blir bedömd och hur man ska hitta till de här nätverken som inte är lika naturliga för kvinnor och andra grupper. Det kommer inte ske per automatik. Investerare måste leta inom nya områden, säger riskkapitalisten Nora Bavey.

Missar avkastning och innovation

Jämställdhetsministern Märta Stenevi tror att näringslivet går miste om en stor kompetens genom att välja bort kvinnor och personer med annan bakgrund än helsvensk.  

– Jag tror dessutom att det är väldigt dålig lönsamhet i sådana beslut, säger Märta Stenevi.   

Nora Bavey håller med.

– De går miste om en enorm potential i både avkastning och innovation, säger hon.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.